Mi-28NM-kamphelikopter för att få utökat sortiment av anti-tank missiler

- Annons -

Återigen användes den syriska upplevelsen av de ryska arméerna och industrimännen för att förbättra stridseffektiviteten för styrkor och utrustning. MI-28M-helikoptern utplacerades flera gånger i den syriska teatern och bar i standardkonfiguration 9M120 Ataka-B anti-tank missil, en radiostyrd missil med en räckvidd på 10 km. Helikoptrar är dock mycket utsatta för luftfartygsmissiler och artillerisystem under implementeringen av dessa missiler, vilket kräver en siktlinje, och vars reducerade räckvidd sätter dem på avstånd för dessa system.

Det är därför MI-28 kommer att genomgå en makeover som ska föras till NM-standarden med ny optronics, förstärkt rustning, branddetektorer och mer kraftfulla motorer. Framför allt kommer den nya helikoptern att utrustas med en ny antitankmissilidentifieras för tillfället av koden "artikel 305".

Denna nya missil kommer, enligt den insamlade informationen, att ha en maximal räckvidd utökad till 25 km, och en infraröd sökare med människan i slingan, som de funktioner som erbjuds av den franska MMP-missilen från MBDA.

- Annons -

Med detta nya system kommer MI-28NM att kunna dra fördel av bepansrade mål på säkert avstånd från nuvarande SHORAD-system och de som designas i väst, och kommer att kunna använda terrängmaskering för att skyddas från långväga yta -till-luft-missiler. Som ofta är fallet i Ryssland är detta en enkel och pragmatisk lösning för att behålla en taktisk fördel, även tillfällig.

Baserat på tidigare korrigeringar gjorda på utrustningen utplacerad i Syrien är det rimligt att uppskatta att den nya helikoptern och dess nya missil kommer att tas i bruk inom 3 till 4 år, vilket gör Mi-28NM till ett formidabelt system mot pansarfordon, särskilt västerländska i förekommande fall under flera år.

Den lyhördhet och frivillighet som industrimän och militären i Ryssland visar för att förbättra sina operativa prestationer inom korta deadlines är lika beundransvärda som de oroar oss, västerlänningar, som utsätts för mycket längre tidsfrister.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna