Modellen för den polska försvarsindustrin börjar spricka

Den polska försvarsindustrin är förvisso en av de snabbast utvecklande industrierna i Europa idag, tack vare de många utrustningskontrakt som undertecknats eller kommer att undertecknas av landets myndigheter. Men som framgår av de senaste besvikelserna från PZL Mielec-fabriken som monterar S70 Black Hawk-helikoptrar för Sikorsky, kan denna modell som den polska ambitionen bygger på mycket väl vara strukturellt instabil.

För några dagar sedan meddelade den nya polske premiärministern, Donald Tusk, att alla åtaganden och kontrakt som undertecknats av det tidigare mandatet, när det gäller försvarsutrustning, skulle respekteras.

Om detta tillkännagivande visar den polska nationens engagemang för att säkerställa sin egen säkerhet inför det ryska hotet, samt att ta en central position i Natos försvarssystem, förbinder det också den nya regeringen till vad vi vet hur man ska representera en budgetmässig och industriell ekvation som kommer att vara mycket svår att balansera.

Lokal produktion stöds för att möta de polska arméernas ambitioner

För att delvis amortera de enorma kostnaderna för förvärvet av stridsflygplan, fregatter och ubåtar, såväl som den mest formidabla mekaniserade landstyrkan i Europa, hade den förra Duda-regeringen utformat en djärv plan som förlitade sig både på statsskulden och utvecklingen. av en kraftfull försvarsindustri, för att absorbera kostnaderna.

Polsk försvarsindustri K239 Chunmoo
Montering av KRM K239 Chunmoo av den polska försvarsindustrin började i maj 2023

Faktum är att de flesta av de kontrakt som Warszawa har förhandlat fram under de senaste åren är baserade på en betydande lokal produktionskomponent, med tekniköverföring och kommersiellt samarbete på den europeiska marknaden.

Det är så här K2PL-stridsvagnarna, Krab självgående kanoner och till och med polska fregatter kommer att monteras på plats, med följden att skapa en stor industrianläggning som ger jobb och därmed skatteintäkter till Warszawa.

En strukturellt instabil modell för den polska försvarsindustrin

Men som vi diskuterade i en tidigare artikel från juni, lider den polska modellen av en uppenbar svaghet, som på medellång sikt utsätter den för mycket höga risker.

För att svara på det snabbt växande ryska hotet och för att ersätta utrustning som ärvts från sovjettiden har Warszawa faktiskt beslutat att förnya och utöka all sin utrustning under en särskilt kort tidsperiod, från cirka 15 år.

Byte av denna utrustning bör dock endast ske när dess operativa livslängd har uppnåtts, det vill säga mer än 30 år, om vi baserar oss på de senaste decenniernas tekniska takt.

Vi förstår därför att överlevnaden av infrastruktur och industriell kompetens kommer att vara mycket svår för Warszawa att säkerställa, efter utgången av produktionskontrakt för deras arméer, om det inte blir en stor aktör på exportmarknaden.

Leopard 2 Krauss Maffei Wegmann fabrik
Det blir svårt för polska tillverkare att etablera sig i Europa jämfört med sedan länge etablerade tillverkare, som tyska KMW med sina Leopard 2.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Försvarsnyheter | Konstruktion av militärhelikoptrar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna