Finansieringen av den polska försvarsinsatsen 2024 kommer att baseras på skuld utan europeiska straff

För några dagar sedan presenterade det polska försvarsministeriet en polsk försvarsinsats 2024 som kommer att överstiga 5 % av BNP. Som Donald Tusk föreslog i mitten av december är detta helt i linje med tidigare år. För att finansiera det kommer Warszawa att förlita sig på 185 miljarder zloty i offentliga underskott, eller 5% av landets BNP, på de 682 miljarder zloty i statsbudgeten för 2024. Den polska regeringen har långt ifrån att provocera de europeiska budgetmyndigheternas ilska. , åtminstone för 2024, inga sanktioner för alltför stort underskott inte påtvingas honom.

Har Polen lyckats där Frankrike misslyckades i nästan tre decennier? Det är frågan vi kan ställa oss i dag, när Warszawa har fått från EU att dess offentliga underskott på 5 procent, för 2024, inte kommer att ge upphov till ett europeiskt förfarande för alltför stora underskott, med tillhörande böter.

Den polska försvarsinsatsen 2024 på 5 % av BNP kommer att finansieras av statsskulder

För att finansiera en exceptionell försvarsinsats som representerar mer än 5 % av landets BNP hade de polska myndigheterna inget annat val än att skapa statsskulder, med en prognos för det offentliga underskottet för 2024 som återigen representerade lite mer än 5 % av landets BNP. Med andra ord kan vi lätt anse att hela den polska försvarsinsatsen 2024 kommer att finansieras genom skapandet av statsskulder.

Polsk försvarsinsats 2024 kommer att möjliggöra finansiering av de fem fregatterna i Miecznik-programmet
Warszawa kommer att spendera 3,6 miljarder euro på sina tre brittiska multifunktionsfregatter som bildar programmet Miecznick (Espadon)

De europeiska budgetmyndigheterna, och i synnerhet Europeiska unionens råd för ekonomiska och finansiella frågor, har dock gått med på att inte inleda förfaranden för alltför stora underskott mot Warszawa 2024.

I beslutet som fattats av detta råd, i vilket Frankrike och Tyskland deltar, noteras den avgörande roll som Polen, och dess mäktiga arméer i skapandet, kommer att representera inför det ryska hotet, samtidigt som man tar hänsyn till den betydande vikt som polska har. militärt och humanitärt bistånd har representerat Ukraina sedan konfliktens början.

Detta beslut är överraskande, särskilt i Frankrike, eftersom landet vid flera tillfällen har försökt få till liknande åtgärder för att finansiera sin avskräckning, eller sina interventioner i Afrika mot islamistisk terrorism.

Men Paris har varje gång stött på ett bestämt avslag från Bryssel på detta område. Hur kan vi då förklara att Warszawa fick europeiskt stöd, där Frankrike systematiskt misslyckades? Långt ifrån att vara ideologiska, är förklaringarna, för många, helt sakliga.

Polsk finanspolitisk hälsa som en garant för Europeiska unionen

För det första är det tydligt att Warszawa hittills kan presentera en särskilt positiv budgetprofil. Således överstiger statsskulden idag knappt 50 % av landets BNP, jämfört med 110 % för Frankrike och 65 % för Tyskland 2023.

K2 Polen
Förstärkningen av zlotyn på finansmarknaderna kommer att minska vikten av polska investeringar i importerad militär utrustning.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna