Alla polska vapenkontrakt kommer att verkställas, säger Donald Tusk

I sitt första officiella tal som premiärminister bekräftade Donald Tusk att han skulle uppfylla alla polska vapenkontrakt som undertecknats av den tidigare regeringen. Genom att gå tillväga på detta sätt förbinder sig den nya mitten-vänsterregeringen till kontinuiteten hos sin föregångare när det gäller försvar, och bekräftar Polens ambitioner och farhågor inför framtida säkerhetsutmaningar.

Inför det polska parlamentsvalet i oktober 2023 hade det styrande partiet, PiS, skrivit på flera mycket ambitiösa kontrakt för moderniseringen av landets arméer. För PiS var det lika mycket en fråga om svara på det växande ryska hotet, än att göra den polska försvarsinsatsen till ett kraftfullt valargument.

Men till skillnad från vad som hände i Turkiet några månader tidigare, lönade sig inte denna chansning för den avgående regeringen, som i oktober besegrades av en pro-europeisk center-vänster-koalition ledd av den tidigare premiärministern, Donald Tusk (uttalas "Tousk' och nej 'Teusk', som " poutine » som stavas Putin).

Faktum är att efter detta valnederlag, betydande tvivel har dykt upp om framtiden för vapenkontrakt undertecknade av PiS, särskilt eftersom deras finansiering kommer att kräva en betydande ökning av den polska försvarsinsatsen, över 4 % av landets BNP. Donald Tusks ståndpunkt i ämnet väntades därför med otålighet och oro, särskilt av de polska arméerna och industrimännen med vilka dessa kontrakt hade undertecknats.

Polska vapenkontrakt undertecknade av den förra regeringen kommer att verkställas av den nya majoriteten

Inte utan att överraska sin publik, den nya polske premiärministern har tagit bort tvivel från sitt första officiella tal. Enligt D. Tusk kommer alla kontrakt som undertecknats av den förra regeringen på rustningsområdet att verkställas.

polen Donald tusk val 2023 Polen | Försvarsnyheter | Militära allianser
Donald Tusks seger i det polska parlamentsvalet 2023 väckte många frågor om fortsättningen av Warszawas militära insats.

Det handlar om flera större kontrakt, som till exempel förvärvet av Abrams M1A2 och K2 Black stridsvagnar. Panther, Borsuk infanteristrids- och trupptransportfordon, F-35A och FA-50 stridsflygplan, AH-64 Apache-helikoptrar och till och med fregatter från Miecznick-programmet.

Å andra sidan har för tillfället inget bestämt direktiv getts om de program som för närvarande förhandlas och som inte har varit föremål för ett slutligt kontrakt. Vi tänker särskilt på de cirka 600 K2PL som ska produceras i Polen, eller de 500 polska HIMARS vars avtalsmässiga status fortfarande är oklar. Det är också okänt om ambitionen att gå från formatet 4 till 6 mekaniserade infanteridivisioner förblir aktuell.

En vice premiärminister med ansvar för enhetligheten i de polska arméernas utrustning

Alla dessa kontrakt, som för närvarande förhandlas fram, kommer att överföras till Władysław Kosiniak-Kamysz, den framtida vice premiärministern. Denna kommer bland annat att ansvara för arméernas sammanhållning och deras utrustning. Det bör i detta avseende noteras att, precis som fallet var med Duda-regeringen, är ställningen som polsk vice premiärminister direkt kopplad till försvarsfrågor.

4273190 mariusz blaszczak Polen | Försvarsnyheter | Militära allianser
Den nya polske vice premiärministern kommer att ta över efter Marius Błaszczak angående uppbyggnaden av en sammanhängande och tillräcklig polsk väpnad styrka inför det ryska hotet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Polen | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna