Varför utgör den snabba moderniseringen av arméer en fara för den europeiska försvarsindustrin?

Den ryska attacken mot Ukraina, som inleddes i februari 2022, var på många sätt en riktig elektrisk chock för de allra flesta européer, oavsett om de är ledare, politiska personer och för hela den allmänna opinionen.

Inom några timmar hade tre decennier av säkerhet om omöjligheten av att ett stort krig skulle uppstå i Europa, särskilt involverande en kärnvapensupermakt som Ryssland, krossats. Naturligtvis undrade många européer då om deras egna arméer och deras försvarsindustri kunde stå emot sådan aggression.

Krigets chocken i Ukraina

Uppvaknandet var då mest smärtsamt. Efter 30 år av allmän underinvestering i det militära verktyget och militära åtaganden som förvisso är svåra och kostsamma, men av asymmetrisk och anti-upprorisk natur, Europeiska arméer var bara en skugga av vad de hade varit under det kalla kriget.

De hade inte bara förlorat två tredjedelar, ofta mer, av sin massa, utan de hade också, och oftare än inte, tvingats och tvingats, och till stor del försummat att modernisera och underhålla tillgänglig utrustning, hur få som helst.

Så här gjorde Bundeswehr 2018 den hårda observationen att den i själva verket bara hade fyra fregatter, ett femtiotal jagare Typhoon och Tornado, och knappt mer än hundra stridsvagnar Leopard 2 operativa och redo för strid, medan hela hans flotta av ubåtar blockerades i hamnarnas.

Type212 Tyskland BITD Defense Industrial Fabric | Tyskland | Försvarsanalys
2018 var de sex tyska ubåtarna av typ 6 samtidigt otillgängliga och kunde inte gå till sjöss.

Tyvärr var det tyska fallet långt ifrån exceptionellt, med de flesta europeiska arméer, öst och väst, som stod inför betydande tillgänglighets- och effektivitetsproblem i de flesta områden.

Och om de franska arméerna, genom sina interventioner i Afrika och sin nukleära ställning som lyckligtvis hölls mycket allvarligt på sin högsta nivå av generalstaben, sedan erkändes som "den bästa europeiska armén", var det framför allt på grund av bristande konkurrens.

Om länderna i Östeuropa, i synnerhet Polen och de baltiska staterna, under några år hade förutsett att det ryska hotet skulle hårdna, och om Grekland hade upprätthållit en effektiv defensiv ställning mot det turkiska hotet, var alla andra europeiska arméer i en sätt, kallt samlat av detta skifte.

Kansler Olaf Scholz var den första som reagerade på denna nya situation och tillkännagav, den 28 februari 2022, inrättandet av ett exceptionellt kuvert på 100 miljarder euro för att modernisera de tyska arméerna.

Framför allt handlade det om att övervinna de viktigaste kritiska bristerna, medan regeringen åtog sig att nå en försvarsinsats på 2 % av BNP till 2025, efter att ha hittat alla möjliga förevändningar för att avvika från detta mål av Nato sedan 2014, och kvarstod. relevant fram till den ryska offensiven.

Sedan dess har alla europeiska länder, från de mest imponerande som Tyskland, Frankrike och Italien, till de mest blygsamma som Lettland och dess 1,9 miljoner invånare, påbörjat ett enormt arbete för att snabbt modernisera och utöka sina militära medel, både för att kompensera för utrustningen som överfördes till Kiev för att möta Moskva, och för att göra en rysk offensiv mot Natos självmordsbenägenhet, oavsett scenariot.

Warszawa vill bygga sin försvarsindustri på basis av ett intensivt partnerskap med Seoul
Om de första 180 K2 Black stridsvagnar Panther beställda av Warszawa tillverkas i Sydkorea, majoriteten av de 820 K2PL som kommer kommer att tillverkas i Polen

Den polska försvarsinsatsen

Det mest slående exemplet på denna insats är ingen mindre än Polen som på knappt 15 månader har beställt 1250 2 nya K1 och M2A700 stridsstridsvagnar, mer än 155 9 mm K1600 självgående kanoner, mer än 96 3 infanteristrider samt 48 Apache stridshelikoptrar, 50 pilspetsfregatter och XNUMX FA-XNUMX lätta stridsflygplan, bland den mest betydande utrustningen.

Även om många frågor kvarstår om finansieringen av denna exceptionella insats, representerar dess övergripande egenskaper, nämligen en stor, global insats koncentrerad över en kort tidsperiod på mindre än 15 år, utan tvekan idag det viktigaste diskussionsämnet, särskilt eftersom många även andra europeiska kanslier, inklusive i Västeuropa, har inlett ett moderniseringsarbete med jämförbara egenskaper.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna