Det finns verkligen en kommersiell nisch för en efterträdare till Mirage 2000

Den 10 mars 1978 lyfte för första gången prototypen av Mirage 2000. Planet var avsett att ersätta flygvapnets Mirage III/V och IV och blev en obestridlig framgång, både ur kommersiell synvinkel med 601 tillverkade flygplan, varav hälften är dedikerade till export till 8 internationella flygvapen, men också ur en teknisk och operativ synvinkel, "2000" är det första flygplanet som kombinerar prestanda från Delta-vingen som gjorde Mirage succé III , och kombinationen av elektriska flygkontroller och avancerade höglyftsanordningar, som erbjuder mycket hög prestanda till detta enmotoriga flygplan som av många anses vara den enda konkurrenten till den berömda amerikanska F-16. Faktum är att, liksom det amerikanska flygplanet, Mirage 2000 idag fortfarande representerar den väpnade näven för många väpnade styrkor nästan 45 år efter sin första flygning, och anses fortfarande vara den bästa jaktplanen i tjänst i Grekland, men även i Indien, enligt åsikten av piloterna själva, åtminstone fram till ankomsten av dess utsedda efterträdare, Rafale. Den franska jaktplanen, som var mindre än 15 meter lång med ett vingspann på 10 meter, förlitade sig på en utmärkt ny SNECMA turbojetmotor, M53, som utvecklade 6,8 ton torr dragkraft och nästan 10 ton med efterbrännare, för en massa på endast 7600 kg tom, vilket gav flygplanet mycket hög prestanda, med en maxhastighet på Mach 2.2 på hög höjd och Mach 1,2 på låg höjd, men också vad gäller klättringshastighet med mer än 18.000 2000 m/minut vid havsnivån.Dessutom gav dess deltavinge det utmärkt lyft och stor manövrerbarhet, särskilt vid medelhöga och höga hastigheter, och om dess ombordelektronik tog längre tid för att uppnå önskad prestanda, var Mirage 16 i nivå med F-80 på detta område från slutet av XNUMX-talet, särskilt eftersom den kunde förlita sig på ny ammunition som också var mycket effektiv, såsom luft-luftmissilen MICA.

Förutom att dess prestanda gör det möjligt för den att konkurrera med de flesta moderna stridsflygplan, inklusive några mycket tyngre och dyrare, förberedde Mirage marken perfekt för Rafale, Egypten, men även Qatar, Indien, Grekland och Förenade Arabemiraten med valde Dassault Aviations flaggskepp att ta över från deras tappra 2000-tal. Men om Rafale uppmanas att ersätta Mirage 2000-talet inom dessa flygvapen, gör det slutspelet för den franska singelmotorn. Oavsett om det är Förenade Arabemiraten, men också Qatar, som har de senaste Mirage-flottorna, verkar det som om den internationella efterfrågan är stark för att förvärva dessa begagnade flygplan. Det talas alltså om att Marocko planerar att utrusta sig med ett trettiotal Emirati Mirage 2000-9, medan färsk information rapporterar att Indonesiens eventuella förvärv av Mirage 2000 EDA och DDA från Qatar Air Force som en övergångslösning för att ersätta dess Su- 27 och Su-30 fortfarande i tjänst, i väntan på upptrappningen av Rafale-flottan. När det gäller Grekland, Indien, Taiwan och Egypten, verkar alla vara fast beslutna att använda sin flotta från 2000 till slutet av sin potential, så mycket att apparaten erbjuder viktiga prestationer, särskilt med avseende på uppdragens avlyssning och luftöverlägsenhet.

Mirage 2000 Quatari kan förvärvas av Indonesien som en övergångslösning i avvaktan på ankomsten av en ny generation jaktplan som Rafale och KF-21.

Den uppenbara attraktionskraften hos denna enhet på den internationella scenen visar, om det vore nödvändigt, att det verkligen finns en mycket betydande marknad för vad som rör ett enmotorigt jaktplan med hög prestanda men ekonomiskt att köpa och använda, såsom Mirage 2000, F-16 eller JAS-39, och mot vilka flera nya program är på väg, såsom den sydkoreanska KF-21 Boramae, den turkiska TFX eller den indiska Tejas Mk2. Denna nisch har dock varit just den franska flygindustrins spetskompetens sedan slutet av 50-talet, och ankomsten av Mirage III, ett flygplan som, enligt amerikanska analytiker vid den tiden, erbjöd prestanda jämförbara med den. amerikanska flygplan, ofta mycket tyngre och dyrare, vilket fick det amerikanska flygvapnet att ge efter för Fighter Mafia för att designa F-16, där dess generaler gynnade F-15 och F -111 i början av 70-talet. , varken Rafale, som utvecklas i kategorin medelstora stridsflygplan som F/A-18 och Typhoon, eller dess efterträdare NGF som härrör från det hypotetiska SCAF-programmet, som kommer att utvecklas utan minsta tvivel i kategorin tunga stridsflygplan ( över 30 ton), att döma av dess dimensioner och ambitioner, erbjuder inte något svar på denna marknad, som båda förvisso är mer effektiva, men också betydligt dyrare att implementera än en Mirage 2000 eller en JAS-39 Gripen, varsflygtimmen är runt $6000 15 jämfört med mer än det dubbla för Rafale, Typhoon och Super Hornet, och mer än tredubbla för F-35EX och F-XNUMX.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer