UAE Mirage 2000-9 intresserar Marocko och Egypten

Det finns tecken som aldrig misslyckas. Knappt en vecka efter beskedet storleksordningen 80 Rafale av flygvapnet i Förenade Arabemiraten, att de sextiotal 2000-9 hägringar som landet förvärvade i slutet av 90-talet, och som måste ersättas av de beställda Rafales, redan har hittat en köpare. Enligt flera informationskällor verkar det faktiskt som om Egypten, men också Marocko, skulle ha närmat sig Abu Dabi för att skaffa dessa stridsplan som fortfarande har en anmärkningsvärd operativ potential. Om efterfrågan från Kairo inte är förvånande, implementerar de egyptiska flygvapnen redan ett tjugotal Mirage 2000-tal och har därför kompetensen och infrastrukturen för att implementera de nya flygplanen, som dessutom är mycket modernare än de som står till deras förfogande. helt annorlunda för Rabat, som aldrig har ägt denna modell av stridsflygplan.

Enligt tillgänglig information, Förenade Arabemiraten skulle överväga att "låna ut", eller möjligen leasa, 34 Mirage-2000-9 till det marockanska flygvapnet, för att stödja ett femtiotal F-16 och det trettiotal moderniserade hägring F1 som för närvarande är i bruk, i ett särskilt spänt sammanhang både vid den algeriska gränsen i öster och i Västsahara i söder. Ankomsten av de 34 Emirati-jaktplanen skulle göra det möjligt för Rabat att balansera maktbalansen med sin algeriska granne, som bland annat har ett femtiotal Mig-29 och ett sextiotal Su-30, samt 13 Mig-25, och som skulle ha beställt nya moderna jaktbombplan som Su-34 från Moskva. Faktum kvarstår att "lånet" av enheter så komplexa och effektiva som Mirage 2000-9 inte kan föreställas utan en viktig komponent av utbildning och logistik, särskilt eftersom Rabat inte har att datera medlen för att upprätthålla en flotta, och att ankomsten av ett nytt flygplan av denna typ åtföljs i allmänhet av ett betydande stödsystem. Vi kan därför anta att Abu Dabi, bortom själva flygplanen, avser att engagera sig i försvaret av det marockanska kungadömet mot Algeriet, vilket inte kommer att gå utan att skapa vissa spänningar.

Det marockanska flygvapnet förlitar sig huvudsakligen på de femtio F-16:or som förvärvats från USA, en otillräcklig styrka mot algerisk luftmakt om nödvändigt.

Vi kan också anta att detta lån görs med Paris samtycke, och kan vara dess stöd, i syfte att stärka de ibland utvidgade förbindelserna mellan Frankrike och det marockanska kungariket. Som sådan, tillkännagivandet av de marockanska flygstyrkornas eventuella förvärv avett dussin franska H225M Caracal transporthelikoptrar kan framstå som ett tecken på väg i denna riktning, utan att Frankrike verkar vara öppet ingripande vid sidan av sin allierade i Nordafrika. Om tillkännagivandet bekräftas kommer de marockanska arméerna att ha omfattande manövreringsförmåga för flygmobiler, särskilt tack vare förlängningen av Caracal som är mycket större än den för Puma som för närvarande är i tjänst.

Faktum kvarstår att dessa två tillkännagivanden tenderar att visa marknadens bestämda aptit för en högpresterande och ekonomisk enhet, som Mirage 2000, men också F-16. När det gäller det sistnämnda var det de rumänska myndigheterna som förra veckan skickade en begäran om information till Oslo i syfte att skaffa ett trettiotal begagnade F-16:or från det kungliga norska flygvapnet. -35A. I dessa fall är det lika mycket det attraktiva priset på begagnade flygplan som möjligheten att snabbt ta flygplanet i besittning som verkar avgörande, vilket också var fallet i Rafale-fallet i Grekland. Det förefaller därför relevant för Frankrike att ta hänsyn till dessa parametrar för att vara opportunistisk på den internationella marknaden, särskilt eftersom, vilket framgår av Rafale-kunder som tidigare hade 80 % av Mirage 2000, är ​​anterioriteten i detta område en kritisk faktor.

Ankomsten av Caracal inom de marockanska flygvapnet skulle avsevärt stärka de marockanska arméernas luftstridsförmåga

I själva verket, snarare än att undergräva arméernas operativa kapacitet genom att ta begagnade enheter från deras redan lilla flotta för att få tillgång till internationella marknader, kan det vara relevant att implementera en "buffert" som gör det möjligt att kompensera genom att föregripa frisläppandet utrustning som säljs på andrahandsmarknaden, samtidigt som den är särskilt tydlig kommersiellt på den internationella scenen. Detta tillvägagångssätt har redan utvecklats i den här artikeln, skulle visa sig vara effektivt för såväl försvarsindustrin som för de väpnade styrkorna, men också på området för internationella relationer, utan att kräva någon särskild budgetinsats, beroende på hur erbjudandet formuleras. På så sätt implementerat skulle ett utökat erbjudande baserat på begagnad Rafale kunna utgöra ett alternativ till frånvaron av lätta och ekonomiska jaktplan, åtminstone för en tid, i katalogen över franska tillverkare.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT