Mellan missil och vandrande ammunition presenterar israelen Rafael sin nya Spike NLOS med en räckvidd på 50 km


MEDDELANDE: Meta-Defense Anniversary

  • Fram till midnatt måndagen den 13 juni kan du dra nytta av 15 % rabatt på Classic- och Studentprenumerationer (årliga) med koden B57LMAcV.
  • Premiumprenumeranter / Proffs, du kan nu publicera 2 Pressmeddelanden / Annonser / Jobberbjudanden på Meta-Defense varje månad gratis. Mer information på din sida Mitt konto

I slutet av det kalla kriget var den västerländska pansarvärnsmissilmarknaden i händerna på USA med TOW från Hughes Aircraft och ankomsten av Hellfire-missilen från Lokheed-Martin, och från Europa med HOT och själva effektivt MILAN-infanteri utvecklat av Euromissiles. Men när det sovjetiska hotet upphörde, sänkte amerikaner och européer sina investeringar i detta område avsevärt, vilket öppnade vägen för framväxten av andra aktörer på planeten. Och på detta område uppnådde israelen Rafael utan tvekan den största marknadsandelen med sitt utbud av SPIKE pansarvärnsmissiler. Dök upp i början av 80-talet på ett konfidentiellt sätt för att möta behoven hos de israeliska arméerna, SPIKE var ursprungligen en fjärde generationens missil utrustad med en infraröd sökare som den amerikanska Javelin, och därför kapabel att självständigt rikta en en gång avfyrad mot sitt mål, till skillnad från MILAN, TOW eller HOT som fortfarande måste guidas dit av en operatör.

Idag har SPIKE-missilfamiljen, som omfattar mer än ett dussin varianter, tjänat lejonparten av västerländska arméer och exporteras till mer än trettio väpnade styrkor runt om i världen, inklusive mer än tjugo som tillhör Nato, särskilt tack vare skapandet av EuroSpike joint venture mellan Rafael och tyskarna Diehl Defence och Rheinmetall Defence Electronic, var och en av dem äger 40 % av koncernens aktier. Detta val av Berlin till förmån för samarbete med Israel var till förtret för Frankrike och MBDA som sedan fortsatte att marknadsföra MILAN och HOT i utvecklade versioner men förankrade i en tidigare generation. Avbrottet är nu så fullständigt i detta område mellan Paris och Berlin att som en del av Tiger III-programmet, där Tyskland då inte hade bekräftat sitt deltagande, meddelade Berlin 2019 att man ville utrusta sina egna Tigers med Spike-missiler och inte ny MHT-missil som nyligen utsetts till Akéron från Europeiska MBDA. Det är sant att tekniskt sett motsätter allting sig dessa två missiler, att Spike NLOS (No Line of Sight) och dess infraröda sökare kan nå mål på 50 km, där MHT, styrs genom en optisk fiber för att behålla föreställningen om människan i slingan, har endast en räckvidd på 8 km.

Spiken utrustar många europeiska arméer, särskilt i östra och norra Europa.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

2 tankar till “Mellan missil och vandrande ammunition presenterar israelen Rafael sin nya Spike NLOS med en räckvidd på 50 km”

  1. […] RAFAEL Ltd för att skapa samriskföretaget EUROSPIKE Gmbh, avsett inte bara att tillverka de nya israeliska SPIKE pansarvärnsmissiler som beställts av Bundeswehr för att ersätta de fransk-tyska Milan- och HOT-missilerna, utan […]

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT