För att gå med i HYDEF-programmet förlitar sig israeleren Rafael på "vänner i Europa".

En ryktesrapporteringett israeliskt förslag till européer, för att stödja utvecklingen av HYDEFs hypersoniska interceptor-program, som för närvarande designas av ett stort konsortium av europeiska företag som leds av Spanien, vidarebefordrades av den mycket seriösa sajten defense-industry.eu för några år sedan.

Un ny artikel, från samma sida, ger mer information om detta ämne. Det skulle i själva verket vara israelen Rafael, designer av Iron Dome och David Sling, som skulle ha inlett diskussioner med "vänner i Europa" för att stärka, och framför allt påskynda, det europeiska programmet.

Rafael vill accelerera HYDEFs hypersoniska interceptor-program

Enligt den israeliska industrimannens uttalanden skulle den i själva verket ha kapacitet att avsevärt påskynda det europeiska programmet, genom gemensam utveckling baserad på erfarenheterna från utvecklingen av David Sling, ett luftvärnssystem och anti- ballistisk missil jämförbar med SAMP/T eller Patriot PAC, men också i dess deltagande i utvecklingen av Arrow exo-atmosfäriska ballistiska interceptorer, piloterade av IAI och Boeing.

David SlingRafael
Utvalt av Finland, David Sling långdistansluftvärnssystemet från israeliska Rafael erbjuder prestanda jämförbara med Patriot PAC eller SAMP/T Mamba.

Förslaget är faktiskt mest trovärdigt. Från lanseringen av HYDEF-programmet, och dess tillskrivning till det europeiska konsortiet, snarare än till förslaget från MBDA France, Thales och Leonardo, som tillsammans hade utvecklat Aster och SAMP/T, hade frågor uppstått angående erfarenheten av utvalda industrimän inom detta område.

Närmare bestämt, för att faktiskt utveckla en hypersonisk interceptor, skulle de förmodligen behöva gå igenom alla utvecklingar som Eurosam hade genomfört, för att designa Aster 30, sedan de två antiballistiska missilerna Aster Block 1 och Block 1NT. Med andra ord lämnade detta konsortium flera år för sent, där just förseningar är av strategisk betydelse kring detta program, med tanke på försämringen av den internationella säkerhetssituationen.

Inför dessa bevis lanserade Europeiska kommissionen ett andra program, med nästan identiska specifikationer, denna gång kallad HYDIS, och hanteras av samma spelare som utvecklade Aster, med det uppenbara målet att i slutändan slå samman de två programmen. Särskilt eftersom MBDA, Thales och Leonardo har lärt sig läxan av deras initiala tillvägagångssätt som kanske var för självständigt och definitivt uppfattades som arrogant av europeiska myndigheter.

Europeiskt stöd på jobbet för att stödja det israeliska erbjudandet

För Rafael finns dock en annan möjlighet. Genom sin erfarenhet av David Sling-systemet har han faktiskt färdigheter och kunnande nära de som faktiskt finns tillgängliga för de tre huvudmedlemmarna i Eurosam som utvecklade Aster. De kan därför kompensera för den relativa bristen på erfarenhet hos det europeiska konsortium som ansvarar för HYDEF, och därför undvika en sammanslagning av de två programmen.

HYDEF Twister-program
Utformningen av en interceptor som kan engagera hypersoniska glidflygplan representerar en strategisk utmaning för européerna.

Om detta tillvägagångssätt kan tyckas strida mot målen för Europeiska kommissionen och dess strategiska kompass 2022, stöds det inte mindre i Europa självt. I själva verket, enligt Rafaels eget erkännande, för den israeliska industrigruppen diskussioner med "vänner i Europa" för att stödja detta alternativ.

Mot en sammanslagning av HYDEF- och HYDIS-programmet, med pilotering av den europeiska hypersoniska interceptorn i sikte

Det är sant att om de två europeiska programmen skulle slås samman är det mer än troligt att det skulle vara en av de två huvudaktörerna i det andra, Frankrike eller Italien, och en av deras tillverkare, respektive Leonardo eller MBDA/Thales, som skulle få kontroll över det enhetliga europeiska programmet genom sin större erfarenhet i ämnet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna