Akeron, Caesar, Rafale…: order till de franska arméerna mångdubblas 2024

Sedan början av 2024 har Försvarsmakten ökat beställningarna till de franska arméerna på större utrustning i en takt som inte varit aktuell sedan slutet av 80-talet.

På några veckor var faktiskt de tre arméerna betjänade, nya Rafale för flyg- och rymdstyrkan finns det Caesar-kanoner, Serval-pansarfordon, NH90-helikoptrar eller missiler för armén, eller till och med ett stort strategiskt undervattensdrönarprogram för marinen.

Den här artikeln sammanfattar de tillkännagivanden som gjordes på detta område i början av året, konsekvenserna av tillämpningen av den nya militära programmeringslagen 2024-2030 och de ökningar av krediter som den ger.

42 Rafale F4 för flyg- och rymdstyrkan

Det första beskedet kom så fort konditorernas vapenvila upphörde. Den 12 januari meddelade Försvarsmakten beställningen av 42 nya flygplan Rafale, inleder den mycket efterlängtade Tranche 5, för ett belopp på 5 miljarder euro.

I verkligheten hade ordern meddelats Dassault Aviation och teamet Rafale i slutet av december, i enlighet med planen som föreskrev att den skulle anmälas 2023.

Rafale F4
Den 42 Rafale F4 beställd i början av året, kommer att kunna utvecklas mot F5-standarden.

De nya fighters kommer att vara de första som levereras direkt till F4-standarden, med förmågan att i framtiden utvecklas mot den nya och mycket lovande F5-standarden, som kommer att utvecklas under detta decennium, som en del av LPM 2024-2030.

De 42 nya jaktplanen, som kommer att levereras från 2027, kommer att ersätta de 12 Rafale F3R sålda begagnade till Kroatien, liksom Mirage 2000-5s från AAE, som kommer att tas ur bruk samtidigt.

Ny stor undervattensdrönardemonstrator för franska flottan

I slutet av januari var det franska flottans tur att hamna i rampljuset, med anmälan till Naval Group om ett större kontrakt för design och tillverkning en ny stor undervattensdrönardemonstrator, baserat på de färdigheter som förvärvats med DDO-demonstratorn som presenterades 2021.

Utöver själva drönaren kommer programmet också att fokusera på utvecklingen och tillförlitligheten av många tekniker som kommer att göra den operativt användbar, såsom långvarig framdrivning, sensorerna och kommunikationssystemen som kommer att utrusta drönaren, och framför allt artificiell intelligens som kommer att vara ansvarig för dess pilotering, uppdragsledning och implementering av system ombord.

XLUUV DDO
DDO-undervattensdrönaren kommer att fungera som en testplattform för de teknologier som kommer att utvecklas som en del av programmet som anförtrotts Naval Group.

För tillfället är tidtabellen, liksom budgeten för programmet, fortfarande oklar. Men som nämnts i vår artikel som ägnas åt detta ämne, är de operativa, tekniska och kommersiella utmaningarna för denna nya kapacitet lika med svårigheterna att skaffa den, medan den internationella konkurrensen lovar att bli hård i detta ämne, även om Frankrike idag har ett verkligt försprång på detta område.

109 Caesar Mk2, 420 VBMR-light Serval och 9 NH90 Caïman för armén

Denna 1 februari 2024 kommer att ha varit en blomstrande dag för de franska arméerna, och i synnerhet för armén, som inte hade varit föremål för så mycket uppmärksamhet på länge.

Redan den 10 januari har beställningen för åtta nya NH90 Caïman TTH manövreringshelikoptrar, en mycket efterlängtad order som en del av moderniseringen av denna komponent i ALAT. Caymans är inte bara mycket modernare än Puma de kommer att ersätta, utan de erbjuder mycket bättre prestanda på alla områden.

Franska arméer NH90 Cougar Tiger
NH90 TTH erbjuder mycket överlägsen prestanda jämfört med de helikoptrar som den kommer att ersätta inom ALAT.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Kontrakt och anbudsförsvar | Försvarsnyheter | Air Independent Propulsion AIP

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna