Den europeiska supersnabba Racer-helikopterdemonstratorn kommer att flyga i slutet av året!

Bland de många lärdomar som kom fram från kriget i Ukraina framhölls stridshelikoptrars sårbarhet särskilt, till den grad att trots uppenbar materiell överlägsenhet på detta område, var rysk luftstridskapacitet till stor del underutnyttjad efter katastrofen efter attacken på Hostomel flygplats. . På grund av sin låga hastighet blev de ryska flygplanen lätt måltavlor av ukrainska luftvärnssystem, och i synnerhet MANPADS infanterimissiler. Dessutom visade förstörelsen på marken av nästan 40 flygplan på Cherson-basen genom artilleriangrepp också skyldigheten att placera ut dessa flygplan från baser mycket längre från insatslinjen än vad som tidigare ansetts. Faktum är att om begreppet flygstrid inte ifrågasätts visar kriget i Ukraina att det nu är viktigt att ha flygplan som både är snabbare och har en räckvidd som är mycket större än de för Mi-8, Mi-35, Mi -28 och andra ryska helikoptrar av generation Ka-52.

Denna observation är inte i sig en uppenbarelse. Faktum är att Futur Vertical Lift-programmet, en av de sex pelarna i den amerikanska arméns BIG 6 superprogram, syftar just till att utveckla en ny generation helikoptrar som uppfyller dessa exakta specifikationer, med FLRAA (Future Long Range Assault Aircraft)-program för att ersätta UH-60 Black Hawk-manöverhelikopternOch FARA (Future Attack and Reconnaissance Aircraft) för ersättning av OH-58 Kiowa (pensionerades 2014) och en del av AH-64 Apache. Bland kraven för den amerikanska armén måste var och en av enheterna kunna överskrida hastigheten på 200 knop, måste vara 50 % snabbare än enheterna de kommer att ersätta, men också erbjuda jämförbara vinster när det gäller räckvidd. För att svara på detta förlitade sig de två flygplanstillverkarna som valts ut av den amerikanska armén på tilt-rotor-teknik för Bells V-280 Valor, eller motroterande rotorer och påskjutarpropeller för Sikorskys Raider-X och Defiant. Om dessa teknologier verkligen gör det möjligt att möta förväntningarna från den amerikanska armén, är de å andra sidan komplexa att designa och underhålla, och dyra att skaffa och underhålla.

Bell V-280 Valor är snabb och effektiv och förlitar sig på tiltande rotorer som i sig är komplexa och tunga att underhålla.

I Europa är Airbus Helicoptere också engagerade i denna utmaning med superhastighetshelikoptrar, med X-3-demonstratorn, som gjorde sin första flygning 2010, och som lyckas nå 254 knop (472 km/h) i planflygning i 3000 m juni 2013. Men till skillnad från det amerikanska flygplanet förlitade sig den europeiska demonstratorn på ett tillvägagångssätt som var lika elegant som det var innovativt, och placerade två gondoler utrustade med dragpropellrar på vardera sidan av cellen. På detta sätt gav gondolerna den nödvändiga dragkraften för att öka enhetens hastighet, och tog den nödvändiga energin direkt från de två RTM332-turbinerna som passade enheten, och säkerställde därigenom antimomentfunktionen gentemot huvudskruven. Det är på denna tekniska grund som Racer-programmet utvecklades. Efterföljaren till X-3, Racer är ett europeiskt program på civil basis som inte bara syftar till att överskrida marschfarten på 200 knop, utan också att minska bränsleförbrukningen med 50 % och flygplansbuller med 20 %. likvärdig helikopter, för att tillgodose vissa behov såsom sjöräddning till exempel. Det borde denna mycket lovande demonstrant, som håller på att monteras göra sin första flygning i slutet av året.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT