Den amerikanska armén överger sitt strategiska långdistanskanonprogram för supervapen

Inför den troliga återkomsten av internationella spänningar och risken för högintensiv konflikt, åtog sig den amerikanska armén, 2017, att lansera en ny superprogram betecknat BIG 6, med hänvisning till BIG 5-superprogrammet från början av 70-talet som födde bland annat Bradley-, Patriot- och UH-60 Black Hawk-helikoptern. Bland de kritiska pelarna i BIG 6, är tillsammans med Futur Vertical Lift-programmet för att ersätta stridshelikoptrar och Valfritt bemannat stridsfordon program att ersätta Bradleys, stöttepelaren Precisionsbrand med lång räckvidd, som syftar till att förse den amerikanska armén med ny generation artilleri. Denna pelare är i sig baserad på flera program, inklusive Extended Range Cannon Artillery eller ERCA att ersätta M109 självgående kanoner, den Long Range Hypersonic Weapon eller LRHW att utrusta taktiskt artilleri med lång räckvidd med hypersoniska missiler, Mid Range Antiship Missile eller MRC för att återskapa en kapacitet för ett kustbatteri mot fartyg, Precision Strike Missile eller PrSM för att ersätta ballistiska system av Himars-typ, och slutligen, mest ambition, Strategic Long-Range Cannon, ett program för att designa en kanon med mycket lång räckvidd som kan träffa mål 1650 km bort.

Det är just detta sista program som dödsbeskedet har just meddelats av den amerikanska armén som en del av diskussionerna kring 2023 års budget, under påtryckningar från den amerikanska kongressen. I själva verket, enligt de amerikanska parlamentarikerna, de tekniska och operativa ambitionerna för detta program är sådana att det skulle vara nödvändigt att investera kolossala summor för att övervinna det, inklusive genom att omstrukturera den amerikanska arméns enheter för att utnyttja en sådan kapacitet. I det nuvarande spänningssammanhanget, medan investeringsnödsituationer ökar över Atlanten och i Europa, för att hantera de många föråldrade som inte har åtgärdats av två decennier av underinvesteringar i försvaret, och medan spänningarna fortsätter att växa, i Europa men också i Stilla havet . Med andra ord, för kongressen, om SLRC-programmet verkligen var en intressant teknisk vinst, kan det inte längre stödjas när mer akuta behov måste åtgärdas.

ERCA-programmet är utformat för att träffa mål upp till 100 km bort med extra framdrivningsgranater

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT