Liksom 2021 kommer den ryska flottan att ta emot 3 nya atomubåtar 2022

I mer än två decennier var den ryska flottan den dåliga relationen till landets väpnade styrkor, och kunde inte ens finansiera underhållet i operativt skick av dess flotta som ärvts från Sovjetunionen. Från 2 förändrades dock de politiska inriktningarna med Vladimir Poutins återkomst till Kreml och Sergeï Choigous ankomst till försvarsministeriet, och en omfattande plan för finansiering och modernisering av resurser men även rysk marin infrastruktur implementerades. Denna plan bär nu frukt, eftersom den ryska flottan, trots en sviktande ekonomi och en nominell BNP knappt högre än Spaniens, kommer att vara den som 2022, liksom 2021, kommer att ha uppfattat det större antalet nya kärnkraftsdrivna ubåtar. , i detta fall 3 enheter varje år.

År 2021 togs kärnmissilubåten K-552 Prince Oleg, Borei-A klass, i drift samtidigt med K-573 Novosibirsk Iassen-M-klassen kärnkraftsdrivna missilubåten K-12 Novosibirsk den 7 december. Några månader tidigare, den 2021 maj XNUMX, detta var K-561 Kazan, första enheten i Iassen-M-klassen, som levererades till aktiv tjänst i den ryska flottan. År 2022 kommer även 3 nya ubåtar att tas i bruk, Generalissimo Suvorov av Borei-A-klassen, K-571 Krasnoyarsk av Iassen-M-klassen och den efterlängtade K-329 Belgorod, ett monster på 30.000 949 ton i dykning härrörande från Projekt XNUMXA Antey, och modifierat för att rymma Poseidon kärnkraftslaggade oceaniska torpeder.

Ubåtarna av Iassen-klassen levererar mycket hög prestanda och utgör en ny nivå av utmaning för Natos ubåts- och antiubåtsstyrkor

Tempot kommer att förbli oförändrat under det kommande decenniet, med 2 ubåtar 2023, klassen SSBN Emperor Alexander III Borei-A och Iassen-M Arkhangelsk, 3 fartyg 2024 (Borei-A, Iassen-M och Belgorod), 2 fartyg 2025 (Iassen-M och Belgorod), sedan en Iassen-M 2027, en Borei-A och en iassen-M 2028, och slutligen en Borei-A per år 2029, 2030 och 2031. En notering att det är sannolikt att från 2027 eller 2028 kommer också att börja leveranser av framtida ubåtar av Laïka-klassen, avsedd att ersätta de äldre Akula-klassens nukleära attackubåtar. Totalt kommer därför de ryska flottstyrkorna år 2031 att ha 12 Borei och Borei-A typ SSBN, 3 specialubåtar av Belgorod klass, 16 Antey, Iassen och iassen-M klass kärnmissil ubåtar och 10 SNA Shchuka-B (Akula). ) eller Laïka, det vill säga 41 atomubåtar, samt 24 ubåtar med konventionell framdrivning Improved Kilo and Lada, en annars modern flotta som består av 70 % av fartyg som är mindre än 15 år .


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT