Kinas president Xi Jinping trappar upp moderniseringen av Folkets befrielsearmé

Under de senaste 10 åren har den kinesiska folkets befrielsearmé genomgått en aldrig tidigare skådad omvandling, både strukturellt och tekniskt, med en mycket betydande ökning av professionaliseringen av styrkorna samt ankomsten av väldigt många utrustningar som motsvarar, och ibland till och med överstiger, den bästa utrustningen i tjänst i västerländska arméer. Dessutom är takten i denna omvandling fortfarande mycket stark idag, med t.ex ett tiotal jagare och fregatter av typ 055, 052D och 054A tas i bruk varje år, samt 5 till 6 dussin J-10C, J-15, J-16 och J-20 stridsflygplan, för att bara nämna några talande exempel. Och faktiskt är PLA, som 2010 ansågs vara en andra klassens armé oförmögen att konkurrera med de stora världsarméerna, idag kärnan i Pentagons oro, och vi kan känna en mycket påtaglig feberhet i besluten. de senaste månaderna i USA för att försöka hålla tillbaka denna nya stora globala makt, särskilt när det gäller det svåra fallet Taiwan.

Men för president Xi Jinping är den nuvarande ansträngningen fortfarande otillräcklig och försvåras av viss statlig och administrativ byråkrati som är skadlig för den accelererade utvecklingen av hans styrkor. Detta är anledningen till att den sistnämnde, som ordförande för Central Military Commission, den högsta politiska försvarsmyndigheten i landet, undertecknade ett nytt paket med juridiska åtgärder som just syftar till att lätta på villkoren under vilka arméerna kan förhandla om sina utrustningskontrakt, för att få fart på tempot, och att snabbt öka PLA:s operativa prestanda, objektivt tydligt identifierad av den kinesiske presidenten för denna reform. Han svarar så de förväntningar som uttrycks av det kinesiska kommunistpartiet för drygt ett år sedan.

type055 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militär planering och planer
De kinesiska marinstyrkorna tar emot 2-3 superjagare av typ 055 varje år, samt 4-5 jagare av typ 052D och 3 fregatter mot ubåtskrigföring av typ 054A. I denna takt, på mindre än tio år, kommer den att överträffa hela den västerländska flottan som är utplacerad i Stilla havet och Indiska oceanen.

Kinas nationella försvarsindustri har gjort enorma framsteg under de senaste 15 åren inom nästan alla områden av försvarsteknologi, vilket fört landet till oöverträffad strategisk autonomi, särskilt genom att bryta sig loss från tekniköverföringar, officiella eller på annat sätt. , från Ryssland men också från Europa. Parallellt med utvidgningen av produktionskapaciteten för moderna material har Peking också implementerat en mycket aggressiv politik för att stödja försvarsinnovation, i synnerhet genom att uppmuntra akademiska forskare som har utvecklat ny teknologi som potentiellt kan tillämpas på La Défense, att snabbt omvandla dessa innovationer i industriella projekt . Det är så den kinesiska flygindustrin har till exempel gjort enorma framsteg inom området drönare och blivit den ledande exportören av militära drönare sedan 2016, före USA, men också inom elektronikområdet. , missiler eller informationsteknologi och elektronisk krigföring.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militär planering och planer

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna