På tre år har Kina producerat tre gånger fler förstörare än USA och dess allierade i Stillahavsteatern

Den kinesiska militära varvsindustrin lanserades söndagen den 31 augusti 2020 samtidigt den 8: e tunga förstöraren av typ 55 och den 25: e förstöraren av typ 52D, två av de viktigaste stridande ytenheterna i Folkets befrielsearmémarin. Utöver den samtidiga lanseringen av mer än 20.000 2017 ton förstörare når produktionen av kinesiska stridsfartyg nu en takt som världen inte har sett sedan andra världskriget. Faktum är att sedan juni XNUMX lanseringen av första typ 055-förstörare i sin klass, lanserade den kinesiska militära marinindustrin inte mindre än 21 förstörare och tunga förstörare, 8 typ 055 och 13 typ 052D, ett antal fartyg av denna typ som aldrig hade uppnåtts sedan lanseringen av 28 lätta kryssare och tunga kryssare av amerikanska varv mellan 1943 och 1945.

180 meter lång för en uppskattad förskjutning på över 11.000 XNUMX ton, Typ 055 tunga förstörare är bland de mest kraftfulla enheterna ytstridande, implementerar inte mindre än 112 vertikala startceller som kan rymma HHQ-9 långväga luftfartygsmissiler och HHQ-16 medelstora luftfartygsrobotar, samt YJ-18A anti-fartygsmissiler och missiler CJ-10 kryssningsrederi. Den har också en AESA-radar med platt yta av den senaste generationen Type 346B ett fartyg som motsvarar de amerikanska Ticonderoga-kryssarna. Typ 052D-förstöraren har en längd på 157 m för 7500 ton. Den har 64 vertikala uppskjutningsceller som rymmer samma missiler som Type 055, samt en AESA Type 346A-plattradar som är mindre kraftfull än den för Type 055. Sedan den 19: e enheten har Typ 052D såg deras skrov förlängas för att rymma en ny radar lågfrekvent flygklocka, samt förmågan att använda den nya Z-20 marinhelikoptern. I alla fall visar varken Type 55 eller Type 052D en förlamande defekt eller lägre kapacitet än deras västerländska motsvarigheter.

Typ 052D-förstörare har ett utökat skrov från 19: e enheten, vilket gör det särskilt möjligt att ta emot en ny radar och att rymma Z-20 marinhelikoptern.

Samtidigt kommer de amerikanska varven att skjuta upp bara 5 Arleigh Burke-jagare, medan bland de allierade i Stillahavsteatern i USA endast Japan har lanserat två nya jagare, i detta fall två Maya-klass Aegis-förstörare. Med denna takt, med hänsyn till tillbakadragandet av föråldrade förstörare från den kinesiska flottan, den befintliga och produktionen av amerikanska, japanska, sydkoreanska och australiska industrier, och återkallande eller utbyggnad av befintliga enheterkommer PLA att ha kommit ikapp kvantitativt med den allierade sjöhavsstyrkan fram till 2030. Vid detta datum, om 70% av de 90 kinesiska förstörarna blir mindre än tio år gamla, kommer endast 10% av de allierade enheterna att ha mindre än 30 år, medan 15% av dem kommer att vara över 40 år. Dessutom har Peking lite intresse av att utplacera sina styrkor i Atlanten eller i Medelhavet, medan USA tvingas göra det, förutom att lämna Europa för att ensam möta den ryska flottans tryck. i denna teater, en rysk flotta som, låt oss komma ihåg, också har en Stillahavsflotta baserad i Vladivostok.

Peking kanske dock inte behåller den aktuella takten under de kommande åren. Faktum är att ökningen av kapacitetsproduktionskapaciteten delvis var kopplad till slutet av konstruktionen av 30 054A-typ fregatter som nu beväpnar den kinesiska flottan. Det tillkännages dock att snart kommer att lanseras produktionen av en ny klass fregatt, identifierad typ 054B, en modell avsevärt förbättrad gentemot modellerna A, med bland annat en integrerad elektrisk framdrivningoch förstärkt beväpning. Men även med överföringen av en del av produktionskapaciteten till typ 054B-fregatterna kommer produktionshastigheten för den kinesiska marinindustrin att förbli mycket hög, med all sannolikhet. Det skulle verkligen vara mycket överraskande för Peking att ge upp att använda sitt produktiva verktyg med stor kostnad för att låta Kina vinna överhögheten över haven gentemot USA och dess allierade.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT