Bygget av det fjärde kinesiska hangarfartyget har enligt uppgift börjat

Vi vet att den kinesiska marinen går framåt och utvecklas snabbt, till och med mycket snabbt. Detta är fallet för dess jagare och fregatter, dess konventionella och nukleära ubåtar, eller dess attackfartyg. Detta är också fallet för dess flotta av hangarfartyg.

Medan det första kinesiska hangarfartyget togs i bruk för mindre än 7 år sedan, fick den kinesiska marinen ett andra fartyg, det första av nationell design, två år senare, 2017. Det tredje hangarfartyget, Fujian, sjösattes i juni 2022, och bör mycket snart inleda sina sjöförsök, med en trolig igångsättning 2025.

Och farten verkar inte avsedd att avta. Enligt uttalanden från kinesiska militära och civila tjänstemän har Kina redan börjat bygga det fjärde hangarfartyget avsett för den kinesiska marinen.

Konstruktionen av det fjärde kinesiska hangarfartyget stöter inte på tekniska svårigheter

Det var under kinesiska parlamentariska möten, ett årligt evenemang där tjänstemän från Folkets befrielsearmé sällan deltar, som kinesiska marinens officerare bekräftade att bygget av det fjärde kinesiska hangarfartyget redan hade börjat.

Kinesiska hangarfartyget Fujian
Det kinesiska hangarfartyget CV-18 Fujian förväntas börja sjöförsök mycket snart.

På det här ämnet, PLA:s politiska kommissarie Yuan Huazhi, tillade att designen av denna nya byggnad gjordes utan några problem och utan tekniska hinder. Och för att tillägga att framdrivningen av fartyget, konventionellt eller nukleärt, kommer att tillkännages officiellt snart.

Många experter anser dock att utvecklingen av ett kärnkraftsdrivet hangarfartyg skulle vara för tidigt för Kinas marinindustri, precis som det är för PLA.

Det verkar faktiskt som att Peking inte har kärnkraftspannrum som använder en kraft som lämpar sig för framdrivning av ett hangarfartyg, ett fartyg som måste kunna upprätthålla mycket höga hastigheter, under transport, och särskilt under flygmanövrar.

Under de kommande tio eller femton åren kommer dessutom den kinesiska marinens behov att koncentreras till den andra cirkeln av öar som omger Kinasjön, för vilka ett konventionellt driven hangarfartyg, annars mer ekonomiskt och snabbare att designa och bygga än ett kärnvapen. -drivet fartyg, är mer än tillräckligt.

Behovet av kärnkraftsdrivna hangarfartyg kommer säkerligen att dyka upp under de kommande åren, när den kinesiska marinen kommer att ha alla medel, men också den operativa erfarenheten, för att stödja långsiktiga kraftprojektionsuppdrag.

Ett utvecklat Fujian-systerskap för den kinesiska flottan?

Faktum är att den mest trovärdiga hypotesen om detta fjärde kinesiska hangarfartyg skulle vara att det skulle vara ett systerskap till Fujian, eller, mer exakt, en utveckling av det, som har varit fallet med Shandong, härlett från Liaoning, men medför många utvecklingar för att göra fartyget mer effektivt.

Shandong hangarfartyg e1686745044627 hangarfartyg | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner
Shandong hangarfartyget är en vidareutveckling av Liaoning, helt designat och tillverkat i Kina.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Försvarsnyheter | Militär flottkonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna