Kinesisk militär måste påskynda moderniseringen, säger kinesiska kommunistpartiet

Hittills var det enda klart definierade målet i fråga om global militär kapacitet för Peking att nå 2047 hundraårsjubileet för bildandet av Folkrepubliken Kina, världsledande. Detta mål, uppställt av President Xi Jinpingfram till idag verkade tillräckligt avlägsen för att ge västerlänningar, och i synnerhet USA, tid att reagera för att neutralisera det. Men saker och ting skulle kunna påskyndas för Mellanriket, eftersom det vid den femte plenarsessionen för det 5: e centralkommittén för det kinesiska kommunistpartiet, landets högsta styrande organ, det senare till beordra landets arméer att påskynda sina moderniseringsinsatser så att den kinesiska militären kan reflektera landets ekonomiska maktoch därmed bli den andra världsmilitära makten, och detta före 2027.

Datumet 2027 är inte trivialt, eftersom det är i år, enligt flera ekonomiska prognoser, att den kinesiska BNP bör överstiga USA: s, vilket gör landet till världens största ekonomi. För att vi ska ge kredit till BNP i köpkraftsparitet, som ska återspegla likvärdigheten av genomsnittligt välstånd i ett land kompenserat för växelkursvariationer och levnadskostnader, hade Peking redan passerat Washington i flera år.

J-20 stealth heavy fighter är en av symbolerna för den kinesiska försvarsindustrins uppgång

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT