Joe Biden motstår sin vänstra flygel och upprätthåller en försvarsbudget för 2022 på 715 miljarder dollar

Mycket mer än i de flesta västländer är den årliga Pentagons budget en extremt svår politisk övning i USA. Den definierades av administrationen på plats, och ändrades därefter rikligt av den amerikanska kongressen, enligt kriterier som ibland är långt ifrån försvarets imperativ och gav upphov till intensiva förhandlingar bakom kulisserna för att rösta om. Utarbetandet av 2022-budgeten var inget undantag från regeln i år. Fångad mellan vänsterpartiet av Demokratiska partiet, representerat bland annat av senator Bernie Sanders, anhängare av en mycket betydande minskning av militärbudgetar för att finansiera amerikanska sociala program, och av ett republikanskt parti stödjer målet om en årlig ökning med 5% över inflationen var den amerikanska presidenten tvungen att komma överens med sina partners, särskilt eftersom han inte har en klar majoritet i senaten för att stödja hans text. Faktum, det presenterade beloppet, dvs. 715 miljarder dollar, 11 miljarder dollar mer än för 2021 (kompenserar inte inflationen), presenterar sig som en kompromissbudget, men också som en övergång.

För bortom de politiska begränsningarna och trycket från allomfattande lobbyister som vandrar i korridorerna på Capitol, hade Joe Biden framför allt att uppfylla de alltmer pressande förväntningarna hos de amerikanska högkvarterna, som alla samtidigt hade initierat stora moderniseringsprogram. Mycket kreditkrävande, även om budgetens hållbarhet inte var garanterad. Således är den amerikanska armén engagerad i sitt superprogram BIG 6, med hänvisning till det berömda BIG 5-programmet som födde Bradley infantry Fighting Vehicle, M109 Paladin självgående pistol, Patriot luftfartygssystem eller UH60 Black Hawk manöverhelikopter i början av 70-talet, och som hjälpte till att ge USA: s armé en teknisk fördel på slagfältet i flera decennier.

UH60 Black Hawk var en av de 5 utrustning som utvecklades i BIG5-programmet i början av 70-talet, för att säkerställa omvandlingen och utvecklingen av den amerikanska armén för att möta det kalla krigets utmaningar i slutet av Vietnamkriget

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT