Kina att attackera Taiwan före 2027 säger US Pacific Command

I flera år har de kinesiska myndigheternas politiska diskurs härdats avsevärt när det gäller Taiwan, och hypotesen om ett väpnat ingripande för att återta den oberoende ön med våld sedan 1949 är nu ett nästan banalt ämne i kinesiska medier. Fram till nyligen ansåg de allra flesta västerländska kanslerier och deras staber att de var enbart agitationer som var avsedda att galvanisera den allmänna opinionen kring Pekingregimen och presidenten. Xi Jinping. Men för befälhavaren för de amerikanska styrkorna som är utplacerade i Stilla havet är den tiden väl och verkligen över, för han förväntar sig nu att Kina deltar i anknytning till Taiwan senast 2027.

För admiral Phil Davidson, målet att ersätta amerikansk militär styrka i Stilla havet år 2050, långt framlagt av Peking, motsvarar inte längre verkligheten i den kinesiska försvarsinsatsen, och Kina kommer att kunna uppnå detta mål i god tid före det datumet. För honom, annekteringen av Taiwan är de kinesiska myndigheternas prioriterade ambitionoch dessa kommer inte att vänta till 2050, inte ens 2030, för att uppnå det, åtminstone om den amerikanska ansträngningen och dess allierade i regionen förblir i den nuvarande dynamiken. Utöver Taiwan anser admiral Davidson att de amerikanska militärbaserna i Stilla havet, varav den första är Guambasen på Marianöarna, också är viktiga mål för Folkets befrielsearmé och USA. Förenta staterna borde förvänta sig att kämpa för att behåll dem och inte bara använda dem som de senaste 70 åren.

Trots ett starkt flygvapen på mer än 260 F16-, Mirage 2000- och F-CK-1-krigare är Taiwan långt under antalet APL, som idag har mer än 1500 moderna krigare.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT