Tankfartygets sårbarhet oroar det amerikanska flygvapnet

Det finns inga jägare utan leveransfartyg! Den här meningen "Inga krigare utan tankfartyg" sammanfattar en av de viktigaste lärorna från US Air Force under de senaste 60 åren. Faktum är att med Vietnamkriget förstod USA och i synnerhet USA: s flygvapen den avgörande rollen för dessa enheter, men också av elektroniska underrättelseflygplan eller flygvaktplan, för att använda sig mest effektivt. möjligt flygvapen. I dag, US Air Force ensam driver 614 flygplan speciellt dedikerade för tankning under flygning, som representerar 77% av alla flygplan av denna typ i världen.

Men för att kunna dra nytta av sina stödplan, och i synnerhet dess tankare, är det väsentligt att erhålla absolut behärskning av himlen, oavsett med avseende på det motsatta stridsflygplanet eller dess marksystem. långdistansluft. Ankomsten av nya ryska flygplan som Su-35 och Su-57, eller kineser som J-16 eller J-20, samt nya långdistans-luft-till-luft-och luft-till-luft-missiler utgör dock nu ett mycket betydande hot mot amerikanska försörjningsfartyg. Och som noterats av Will Roper, "tsaren" av amerikanska flygvapenförvärv, eftersom han mer och oftare kallas för specialpressen över Atlanten, innebär att förlora ett tankfartyg också att förlora tankfartygets potential. stridsanordningar som var tvungna att tanka där. Från en kraftmultiplikator skulle ett nedskickat försörjningsfartyg då bli en kraftdelare, den värsta mardrömmen i militära strategier.

Den ryska ultra-långväga R37M Air-to-Air-missilen är utformad för att kunna träffa mål upp till 400 km bort, även om det idag inte finns något luftburet detekterings- och styrsystem i Ryssland som kan fungera på höga avstånd. ett sådant avstånd. Det är ändå ett verkligt hot mot Natos stödflygplan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT