Kan Coronaviruses bli första strejkvapen?

I ett uttalande som släpptes igår angav det franska försvarsdepartementet att testkampanjen på seglarna från kärnkraftsbåten Charles de Gaulle hade avslöjat att 688 av dem var förorenade med Covid19-viruset, eller mer än en tredjedel. av besättningen, även om fartyget systematiskt hade isolerat symtomatiska fall ombord så snart sjukdomen uppträdde. Med andra ord och trots de försiktighetsåtgärder som vidtagits ombord (om inte under mellanlandningen i hamnen i Brest) hade viruset redan spridit sig mycket i besättningen innan antalet erkända fall började öka. och leder militärmyndigheterna att avsluta utplaceringen av fartyget för att nå sin hemhamn i Toulon. Samtidigt lär vi oss att för den amerikanska flottan har epidemin också drabbat, förutom kärnkraftsfarkostföretaget USS Theodore Roosevelt som gjorde rubriker förra veckan, hangarfartygen USS Ronald Reagan och USS Carl Vinson , medan USS Nimitzs status förblir obestämd.

Varför är Convid19 så effektiv när det gäller smitta?

Som alla virus är den primära funktionen för Covid19 och Coronavirus inte att döda dess värd utan att replikera, så att under mutationerna ackumuleras nya genetiska egenskaper som gör det möjligt att infektera nya bärare, och därför att "överleva" i betydelsen bevarande och överföring av detta genetiska arv. Till skillnad från majoriteten av kända virus är Coronavirus emellertid utformade för att ha en mycket hög smittsamhet, långt över den för virus som ändå är kända för att vara smittsamma, såsom influensa. Bland de kända virusen verkar bara mässling smittsammare än Covid19. För att uppnå detta förlitar sig koronavirus på sina egna egenskaper:

  • de påverkar luftvägarna och överförs därför lätt i dropparna av saliv som utvisas genom att tala eller hosta
  • De överlever i timmar, ibland dagar, på vissa material som metall, plast, tyger eller hår
  • Bärare kan vara asymptomatiska och inkubationsperioden under vilken patienten enligt uppgift är smittsam är 5 till 14 dagar lång och kan till och med nå 21 dagar i vissa fall.
  • Slutligen visar majoriteten av barn under 10 inga symtom även när de är bärare, även om de i dessa åldrar ökar fysisk kontakt med sina föräldrar och andra barn i närheten.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT