2-kärnbärarfartyg för franska flottan: möjlig? Hur man gör det Hur man finansierar det

Under sin utfrågning av Nationalförsamlingens försvarskommitté uppskattade admiral Jean-Philippe Rolland, befälhavare för Naval Action Force, att byggandet av ett nytt hangarfartyg skulle kosta Frankrike "mer än 5 miljarder euro", och ännu mer om valet av kärnframdrivning valdes.

En sådan investering, under de nuvarande omständigheterna med ekonomiska och sociala spänningar, verkar uppenbarligen inte på plats. Speciellt eftersom, även om den franska marinen anser att den kan implementera ett andra hangarfartyg utan att behöva öka sitt lufttrafikföretagsformat, eskorter, logistikbyggnader och attackera ubåtar, skulle ett sådant tillskott uppenbarligen dra nytta av en ny stridsflygplan, ett luftfartyg fregatt och ytterligare två fiskefartyg mot ubåten, samt ytterligare en ubåt för kärnattack. Till slut gör den totala investeringen, sålunda presenterad, initiativet oöverkomligt, varför problemet har skjutits upp från sju till fem år sedan lanseringen av Charles de Gaulle.

Vad skulle kostnaden för statsbudgeten vara under dessa förhållanden för ett initiativ som syftar till att bygga inte en, utan två kärnkraftsflygbärare, för att inte bara säkerställa hållbarhetsgruppens varaktighet utan att förutse att tjänsten dras tillbaka från Charles de Gaulle, som kommer att äga rum 2035/2040?

En dyr byggnad

De "5 miljarder" som admiral Rolland hänvisar till bryts in i en studiefas på 1 miljard euro för själva hangarfartyget, liksom studier av systemen som gör det till ett fruktat vapen, såsom dess system. anti-missil, anti-torpedskydd, dess detekterings- och kommunikationssystem, dess störningssystem. Slutligen finns det studier om kärnkraftsdrift för en byggnad som beräknas behöva väga mer än 60.000 2,5 ton. Tillsammans representerar studierna därför XNUMX miljarder euro i investeringar.

Nyhetsartiklar som publiceras efter 24 månader faller inom kategorin "Arkiv" och är endast tillgängliga för professionella abonnenter.
För mer information om detta erbjudande, klicka här

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT