MGCS: Paris och Berlin validerar den industriella delingen av den framtida europeiska stridsvagnen

Länge hotat, både av skillnader i förväntningar mellan arméerna, och av spänningar kring industriell delning, MGCS-programmet, som borde göra det möjligt att ersätta stridsstridsvagnar Leopard 2 tyskar och franska Leclerc, runt 2040, hade en oviss framtid, tills de två ländernas tillsynsministrar beslutade att ta i hand, i september förra året.

Efter att arméerna i de två länderna förenade sina visioner, i början av året, om vad detta framtida program skulle vara, var det nu nödvändigt att ta itu med den mest känsliga punkten av friktion, industriell delning, medan spänningarna mellan Rheinmetall och Nexter, hade nästan imploderat den framtida europeiska stridsvagnen.

Sébastien Lecornu och Boris Pistorius, de båda ländernas försvarsministrar, har just meddelat att detta steg, hur avgörande som det är svårt, just hade uppnåtts och att en överenskommelse hade nåtts om industriell delning mellan de olika industriella aktörerna i det här programmet.

Ett MGCS-program med en kaotisk bana sedan 2015

Sedan lanseringen 2015 har MGCS-programmet gått igenom olika faser, av varierande intensitet. Efter en blygsam start upplevde det ett förnyat intresse under 2017, och blev en av pelarna i Emmanuel Macron och Angela Merkels initiativ att föda Försvarseuropa.

MGCS tysk vision
Tysk vision av MGCS presenterad av den tyska armén i januari 2024

Snabbt uppstod dock skillnader, först mellan de franska och tyska arméernas förväntningar, sedan på området för industriell delning, efter att förbundsdagen ålagt tyska Rheinmetall att gå med i programmet, 2019.

I mer än tre år förblev programmet nästan i ett tillstånd av stas, vilket väckte allvarliga tvivel om dess hållbarhet. Samtidigt ledde uppståndelsen av stridsvagnsmarknaden till den tyska industrin att designa Leopard 2A8, en utveckling av A7 inklusive, i synnerhet, en APS Trophy, vägning ett nytt hot mot MGCS-kalendern, ursprungligen planerad till 2035, och som faktiskt kan kannibalisera den tyska tankens marknadsadress.

I början av 2023 hotades programmet, till den grad att även industrimän och militärer verkade upprörda och ibland avskräckta av bristen på framsteg, medan fransk-tyska spänningar började dyka upp på den offentliga scenen.

Precis som med FCAS-programmet som också gick igenom en zon av stark turbulens var det nödvändigt att de franska och tyska försvarsministrarna tar tillbaka frågan i egna händer i september 2023, för att få det tillbaka på rätt spår. Några veckor senare meddelade de två länderna Italiens ankomst i programmet, och i början av januari lyckades armén och Bundeswehr äntligen anpassa sina förväntningar, för att återuppliva programmet.

Ett balanserat avtal för industriell delning mellan tillverkare

Allt som saknades för att återlansera och säkra det var alltså ett avtal om industriell delning. Det är precis vad Sébastien Lecornu, Frankrikes minister för väpnade styrkor, och Boris Pistorius, hans tyska motsvarighet, tänkte göra.

Lecornu Pistorius MGCS
Sebastien Lecornu och Boris Pistorius i Berlin för att diskutera MGCS-programmet i juli 2023

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna