För dyr, T-14 Armata-stridsvagnen gynnas inte av de ryska arméerna

Presenterad med stor fanfar i samband med paraden den 9 maj 2015 i Moskva, som markerar 70-årsdagen av segern mot nazismen,T-14 Armata stridsvagn, förvånade västerlänningar.

Ryssland hade inte bara ägnat sig åt utformningen av en ny stridsstridsvagn, medan de flesta arméer i världen ansåg att den var föråldrad, utan Armata verkade då vara den mest kraftfulla stridsvagn som modern någonsin har tänkts ut, med sitt robottorn, sin afghanska rustning och dess överlevnadscell.

Det ryska försvarsministeriet hade då stora ambitioner för sin nya stridsvagn, med flera hundra exemplar som förväntades komma i tjänst före slutet av decenniet. Det hände inte.

Ställd inför betydande utvecklingssvårigheter, och framför allt till ett pris som är mycket högre än de andra stridsvagnar som arméerna var vana vid, har hittills endast mellan 20 och 30 exempel på pansarfordonet levererats, främst för teständamål, till de ryska arméerna .

Och om vi ska tro VD:n för Rostec, verkar själva framtiden för T-14 Armata nu äventyras, medan de ryska arméerna föredrar köpet av T-90M, mindre effektivt, men mycket billigare, för att delta i den ryska offensiven i Ukraina.

T-14 Armata-stridsvagnen, den första västerniserade ryska stridsvagnen

I många avseenden representerade T-14 Armata, och med den hela utbudet av pansarfordon som presenterades 2015, inklusive Kurganet-25, Boomerang och Koalitsiya-SV självgående pistol, ett djupgående paradigmskifte för ryska industrimän och arméer.

T-14 Armata parad den 9 maj 2015 Moskva
Officiell presentation av T-14 Armata under paraden den 9 maj 2015 för 70-årsdagen av segern mot Nazityskland

Om, traditionellt sett, ryska stridsvagnar, och sovjetiska stridsvagnar före dem, konstruerades för att vara kraftfullt beväpnade, ordentligt bepansrade och framför allt relativt lätta och mycket lättare att tillverka än deras västerländska motsvarigheter, tog Armata många egenskaper hos dessa mest avancerade västerländska stridsvagnar, så som Leopard 2A6, eller Abrams M1A2.

Den var alltså utrustad med kompositrustning, men också med vetronik och mycket mer avancerade system ombord än de som beväpnade äldre ryska stridsvagnar, inklusive den nya T-90M. Framför allt inkluderade T-14 många tekniska framsteg, såsom det afghanska aktiva försvarssystemet, såväl som ett helt robottorn.

Faktum är att den 2015 ansågs vara den mest avancerade tanken i världen. Men detta teknikupplopp hade sina nackdelar, först och främst, mycket längre utvecklingstider än traditionellt för ryska landvapen.

Sålunda, nästan 9 år efter att den avtäcktes offentligt, är T-14 fortfarande inte tillförlitlig och har stött på många svårigheter under tester, särskilt när det gäller dess kraftverk.

T-14 Armata är för dyr jämfört med T-90-stridsvagnen för den militära specialoperationen i Ukraina

Det viktigaste problemet för de ryska arméerna när det gäller T-14 Armata, såväl som alla nya generationens pansarfordon som följer med den, är dock inte tekniskt, utan industriellt och framför allt ekonomiskt.

T-90M i Ukraina
T-90M är mer ekonomisk och snabb att tillverka och gynnas av den ryska generalstaben för den speciella militära operationen i Ukraina

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT stridsvagnar | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna