Abrams, Challenger 3, Armata...: Vad är moderna tunga stridsvagnar värda? 2/3

Efter att deras planerade försvinnande nästan tillkännagavs med uppkomsten av nya vapensystem, blir tunga stridsvagnar återigen en nyckelmarkör för en väpnad styrkas militära makt, och detta på alla teatrar. Den här artikeln är den andra i en serie av tre avsedda att presentera huvudmodellerna av moderna stridsstridsvagnar som utrustar eller kommer att utrusta de väpnade styrkorna i världen.

En första artikel presenterade Leopard 2, den kinesiska typen 99A, den israeliska Merkava Mk IV och den franska Leclerc. Detta presenterar amerikanska M1A2C Abrams, brittiska Challenger 3 och ryska T-90M och T-14 Armata. En sista artikel kommer att presentera turkiska Atlay, K2 Black Panther sydkoreanska, japanska Type 10 och italienska C1 Ariete.

USA: M1A2C Abrams tunga stridsvagnar

1972, i slutet av Vietnamkriget, var de amerikanska arméerna utmattade, handikappade av 10 års investeringar i en specifik teater, och många av dess land- och luftutrustning erbjöd inte längre ett betydande mervärde inför deras sovjetiska motsvarigheter. Detta var särskilt fallet med M60 Patton-stridsvagnen, härledd från M48 och i drift sedan 1960, men som på många områden överträffades av den sovjetiska T-64, såväl som av den nya T-72 som kommer att tas i bruk år 1973.

För att möta det, och inte utan stora svårigheter, engagerade den amerikanska armén ett superprogram som kommer att benämnas BIG 5, och som kommer att ge upphov till 6 av de mest kraftfulla materialen på åttiotalet: infanteriets stridsfordon M80/M2 Bradley, den M3/108 självgående pistol, luftvärnssystemet Patriot, AH-109 Apache och UH-64 Black Hawk helikoptrarna, samt den mest symboliska av alla, den tunga stridsvagnen M60 Abrams.

Genom att bryta med läran om enkelhet som ärvts från M4 Sherman, och förevigas av M48 och M60, var Abrams samtidigt ett rullande monster, ett koncentrat av teknik och hade eldkraft lika med singeln. Leopard 2 tyska på den tiden. Han gjorde demonstrationen av denna makt under det första golfkriget, som tog en mycket tydlig övergång över de irakiska T62 och T72, och förstörde majoriteten av de stridsvagnar man stötte på för minimala förluster, till stor del på grund av eld från andra Abrams eller HOT-missiler från M2 Bradley.

abrams tyskland MBT stridsvagnar | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den första versionen av M1 Abrams var utrustad med en 105 mm pistol som de flesta stridsvagnar på 60- och 70 -talen

Den amerikanska stridsvagnen genomgick flera successiva moderniseringsfaser, den första 1984 utrustade den med en längre och effektivare 105 mm pistol, den andra, 1988, utrustade den med 120 mm M256-pistolen från Rheinmetall L44 som utrustade Leopard 2, att föda M1A1-standarden (den som kommer att slåss under Gulfkriget).

Några år senare dök M1A2-versionen upp, huvudsakligen bestående av en transformation av det elektroniska systemet ombord för en helt digital version, inklusive nya detekterings- och visualiseringsmöjligheter, inbyggd integration av GPS-positionering och istället för en digital buss. Denna struktur gjorde det möjligt för M1A2 att utvecklas snabbt, genom System Enhancement Package (SEP), vilket till stor del motsvarar mjukvaru- och systemutvecklingar.

M1A2 SEP2-versionen har utrustats med en kupol med automatisk maskingevär, nya skärmar och nya gränssnitt. Den senaste versionen, M1A2 SEPv3, ibland kallad M1A2C, som tas i bruk från 2017, har fått sina nätverks- och kommunikationsmöjligheter avsevärt förbättrade, dess kraftproduktion ökat avsevärt, dess FLIR-kapacitet förbättrats och dess skydd förstärkt genom tillägget av nya ARAT aktiva pansarplattor, och speciellt möjligheten att utrustas med systemet Hard-Kill Trophy beställd av den amerikanska armén från israelen Rafael.

M1A2C Abrams är en av de mest imponerande moderna tunga stridsvagnarna för tillfället med utmanaren 3
M1A2SEPv2 utrustad med Trophy hard-kill-systemet under tester utförda av den amerikanska armén. Lägg märke till Trophy System-radarerna på vardera sidan av tornet

Alla dessa tillägg har inte gjorts utan hänsyn, tankens vikt har gradvis ökat från 55 till 67 ton under åren, vilket har lagt till betydande begränsningar för 1500 hk Honeywell AGT 1500 gasturbinen som driver tanken. Dess pris har också ökat från $8,5 miljoner (prisjusterat för inflation) till mer än $15 miljoner för M1A2 SEPv3-versionen, vilket gör den till en av de dyraste tankarna för tillfället. Men den största svagheten hos Abrams är fortfarande dess häpnadsväckande förbrukning, som begränsar dess autonomi på vägen till 400 km trots en 1900 liters tank, vilket är dubbelt så mycket som en T90M eller en Leclerc.

Dessutom är pansarfordonet känt för att vara komplext att underhålla och kräver tung och perfekt inkörd logistik för att kunna användas till sin fulla potential. Å andra sidan, när dessa villkor är uppfyllda, förblir den en av de mest kraftfulla stridsstridsvagnarna för tillfället, vilket förklarar dess senaste kommersiella framgångar vid Taiwan ou Polen, två länder som är särskilt utsatta.

Storbritannien: Challenger 3 tank

Sedan Cheftain togs i bruk i slutet av 60-talet har de brittiska arméerna alltid gynnat tunga stridsstridsvagnar, även mycket tunga, även om deras rörlighet skulle bli lidande som ett resultat. Således hade Cheftain bara en 720 hk motor för att flytta sina 55 ton, och Challenger 2, som togs i bruk 1998 och var en radikal vidareutveckling av Challenger 1 som den bara delar 5% av delarna med, hade bara en 1200 hk-motor för en stridsvikt som sträcker sig från 65 till mer än 70 ton.

Emellertid har brittiska stridsvagnar alltid varit formidabla motståndare på slagfältet, särskilt på grund av deras mycket avancerade kompositrustning Chobham sedan Dorchester, och deras stora eldkraft.

Å andra sidan, och i likhet med sina franska eller tyska europeiska motsvarigheter, såg de brittiska arméerna sin flotta av tunga stridsvagnar minska från 2000 och framåt, till den grad att under förberedelserna för 2021 års vitbok om La Défense, många rykten cirkulerade enligt vilket de 165 Challenger 2:or som idag beväpnar den brittiska arméns 3 kurassierbataljoner helt enkelt skulle avskaffas.

utmanare 3 MBT stridsvagnar | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Challenger 3 kommer att vara en av de bäst skyddade stridsvagnarna under de 10 år som den kommer att behöva säkerställa interimstiden fram till ankomsten av dess ersättare från 2035

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna