Ny hypersonisk missil, ny konstitution: Nordkorea förbereder sig för konfrontation från 2024

Den 15 januari tillkännagav den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un, en dag efter provskjutningen av en hypersonisk missil, den kommande ändringen av den nordkoreanska konstitutionen, under ett tal som hölls inför generalförsamlingen i Pyongyang.

För den koreanska diktatorn måste Sydkorea nu konstitutionellt identifieras som landets huvudfiende, och alla bilaterala förbindelser med södern måste förstöras, såsom tysta överenskommelser om vissa gränser.

Dagen innan hade de nordkoreanska myndigheterna meddelat den första avfyringen av en mellandistans ballistisk ballistisk missil för fast bränsle, toppad med ett hypersoniskt glidflygplan. Om dessa påståenden uppenbarligen måste bekräftas, särskilt eftersom Nordkorea ofta sprider falsk information om vapen, tyder allt på att en dynamik är på gång i Pyongyang, för en djupgående skärpning av spänningarna med södern, mot bakgrund av förnyade förbindelser med Ryssland, och spridning av Amerikanska styrkor för att svara på de ökande kriserna.

Sedan Koreakrigets slut i juli 1953 har Pyongyang mycket regelbundet hotat militär konfrontation med Sydkorea, men också med USA. Det handlade oftast om att skapa en intern berättelse, för att maskera de enorma ekonomiska svårigheter som har drabbat landet sedan det datumet, och förvärrat, dessutom, genom jämförelsen med en mycket mer blomstrande granne i söder.

Denna krigs- och krigsdiskurs, som blev ännu hårdare efter att Nordkorea skaffade kärnvapen 2006, avbröts av flera perioder av uppenbart lugn, utan några gynnsamma konsekvenser på medellång eller lång sikt.

Nordkoreas spänningar och provokationer har ökat i flera månader

Under de senaste månaderna verkar det som att Pyongyang och dess ledare Kim Jong Un, har engagerat sig i en sekvens av sällsynt intensitet, med provokationer och hot allt fler och framför allt alltid viktigare och mer stöttad, mot Seoul, såväl som Tokyo och Washington.

2010 Yeonpyeong-bombning
2010 gjorde nordkoreanska bombningar på ön Yeonpyeong fyra döda och flera dussin skadade.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Spänningar Sydkorea vs Nordkorea | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna