Med beställningen 486 ytterligare HIMARS-uppskjutare kommer Polen att ha 60 gånger fler raketuppskjutare än Frankrike år 2030.

Detta hade väntats i flera veckor, och i synnerhet sedan Mariusz Błaszczaks besök på Lockheed-Martin HIMARS monteringsplats i Camden, Arkansas, i maj förra året. Det är nu gjort.

Den 11 september meddelade samme Mariusz Błaszczak, den polske försvarsministern, att han hade godkände en mycket stor order på ytterligare HIMARS-system, samt ammunition, från Lockheed-Martin, allt för en budget på upp till 10 miljarder dollar.

486 HIMARS bärraketer och tusentals ammunition för Polen

Enligt pressmeddelandet kommer Polen därför genom FMS att beställa 486 HIMARS-raketer, utöver de 20 som redan beställdes 2019, samt flera tiotusentals GMLRS-, GMLRS-ER-, ATACMS- och PrSM-missiler, enl. Lockheed-Martin.

Dessa system, som kallas HOMAR-A (Amerika), kommer att förstärka de cirka 290 K239 Chunmoo raketuppskjutningssystem som beställdes för ett år sedan från Sydkorea, och som betecknas med kodnamnet HOMAR-K (Korea) i de polska arméerna.

HIMARS i Ukraina
Polen hade redan 2019 beställt 20 HIMARS-raketer, varav två är avsedda för träning.

De polska systemen kommer att beväpna 27 artilleriskvadroner med lång räckvidd, varav den stora majoriteten kommer att behöva skapas under de kommande åren, eftersom de polska arméerna bara opererat runt hundra lokalt utformade flera raketgevär, eller sovjetiska hittills.

Den exakta dispositionen av ordern har ännu inte presenterats av de polska myndigheterna. I synnerhet känner vi inte till leveransschemat, liksom den del av lokal design som kommer att förhandlas fram mellan LM och de polska myndigheterna.

Uppenbarligen kan detta nya tillkännagivande inte betraktas utanför Polsk valkontext, med parlamentsval med osäkra resultat närmar sig sin deadline den 15 oktober. Faktum är att den polska PiS-regeringen, öka antalet meddelanden av denna typ, som syftar till att smickra sina nationalistiska väljare.

Å andra sidan, om detta tillkännagivande skulle förverkligas, skulle de polska arméerna ha tre gånger större eldkraft än alla europeiska arméer tillsammans.

60 gånger fler raketuppskjutare än den franska armén 2030

Låt oss i detta avseende påminna om att LPM 2024-2040 tillhandahåller, för den franska armén, ersättningen av den 8 LRU som för närvarande är i tjänst, med 13 nya raketuppskjutningssystem med lång räckvidd 2030, 60 gånger mindre än de polska arméerna kommer att ha det.

K-239 Chunmoo
Polen har redan beställt 290 sydkoreanska K239 Chunmoo-system kallade HOMAR-K inom de polska arméerna

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flera raketavfyrar | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna