Litauen kräver att Europeiska försvarsfonden öppnas för amerikanska företag

För Greta Monika Tučkutė, Litauens biträdande försvarsminister, är det nu dags att öppna den europeiska försvarsfonden för amerikanska företag, för att stärka de europeiska arméernas avskräckningsförmåga inför det ryska hotet.

Detta kommer säkerligen att framkalla en reaktion, särskilt i Frankrike eller Italien. I en intervju som gavs till Politico, den litauiska biträdande försvarsministern, Greta Monika Tučkutė, talade för att öppna Europeiska försvarsfonden för amerikanska företag, hittills reserverade för kooperativa försvarsprogram som enbart förlitar sig på europeiska företag.

Enligt den baltiska ministern skulle detta faktiskt förbättra och öka de transatlantiska förbindelserna mellan europeiska och amerikanska arméer och industrimän och därmed bättre avskräcka Ryssland.

För henne, om konkurrens med amerikanska industrier när det gäller innovation är nödvändig för européer, måste detta ersättas av effektivitet när det gäller att utrusta arméerna själva.

Litauen är ett exempel när det gäller europeiska preferenser

Anklagelsen ledd av Greta Monika Tučkutė, och i förlängningen av Litauen, är inte trivial eller saknar sammanhang. Vilnius kan faktiskt inte beskattas, i Europa, med amerikansk preferens när det gäller utrustning, vilket kan vara fallet till exempel i andra länder som Polen.

Leopard 2A7HU med Trophy
Litauen har för avsikt att förvärva ett femtiotal Leopard 2A8 för att bilda en stridsvagnsbataljon

sålunda, Litauen vände sig till franska CAESAR NG och tyska PZH 2000 för att modernisera sitt artilleri. När det gäller rustningar har Vilnius valt den tyska boxaren för att utgöra ryggraden i dess mekaniserade infanteri, medan det talas om att landet ska förvärvaett femtiotal Leopard 2A8 nära Berlin under de kommande månaderna.

Litauiskt luftvärnsförsvar förlitar sig å sin sida på två norska NASAMS 3-batterier. Faktum är att under de senaste åren har det enda större utrustningskontraktet som Vilnius tilldelats amerikanska företag rört förvärvet av åtta HIMARS-system, medan det hittills inte finns någon liknande utrustning i Europa.

Det är faktiskt svårt att anklaga den litauiska ministern, eller hennes land, för partisk lobbyverksamhet när hon stöder denna ståndpunkt, även om det är mycket troligt att amerikansk lobbying ligger till grund för denna fråga.

Särdragen för Europeiska unionens Europeiska försvarsfond

Den litauiske ministern är dock medveten om att flera länder, inklusive Frankrike och Italien, kommer att vara särskilt fientliga mot detta initiativ. Framför allt vet hon att Europeiska försvarsfonden skapades av Europeiska unionen, och inte av Nato, inte för att minska den budgetmässiga bördan för stater att utrusta sina arméer, utan för att öka det industriella samarbetet mellan européer och på så sätt homogenisera utrustningsflottor.

Europeiska försvarsfondens funktion är att förbättra den europeiska BITD:s funktion genom att stödja innovation och framväxten av europeiska program.
Europeiska försvarsfondens funktion är att förbättra den europeiska BITD:s funktion genom att stödja innovation och framväxten av europeiska program.

Så varför detta tillkännagivande som säkerligen kommer att förtalas? Det mest troliga svaret ligger i de europeiska arméernas svaghet, särskilt de i Västeuropa, och i deras oförmåga att effektivt säkerställa det kollektiva skyddet av Natos gränser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Militära allianser | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna