Kan Frankrike svara på förändringar i försvarsindustriella strategier runt om i världen?

Det hade inte undgått någon att tyska tillverkare på försvarsmarknaden, som Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl och Hensoldt, är mycket förtjusta i prefixet Euro när det gäller att designa utrustning i partnerskap. Det började med Euromissile-familjen mellan tyska MBB och franska Aérospatiale, som på 70-talet födde några av de mest effektiva och mest exporterade missilerna för närvarande, Milan och HOT pansarvärnsmissiler, samt anti- flygplansmissil Roland.

Det är också detta prefix som ursprungligen valdes för sammanslagningen mellan MBB och Aérospatiale inom området helikoptrar för att ge upphov till Eurocoptere som senare blev Airbus Hélicoptères, och inom området stridsflyg med Eurofighter-konsortiet som designade Typhoon.

Sedan början av 2000-talet har dock tyska tillverkare gått över från sin rent europeiska alliansstrategi till partnerskap med spelare utanför EU, för att ge dem tillgång till den europeiska marknaden genom att "europeisera" sin utrustning. .

Så här dök EuroSpike ut 2004, ett joint venture mellan Rheinmetall Electronics, Diehl Defense och det israeliska Rafael Advanced Defense Systems, som initialt syftade till att sälja den israeliska antitankmissilen Spike till Bundeswehr (i huvudbilden) och sedan exporterade den, med stor framgång till europeiska arméer.

Faktum är att i dag använder 12 europeiska arméer denna familj av missiler, då i direkt konkurrens med Euromissiles Milan och HOT, som för tillfället lämnats i bruk av Berlin.

marder1A5 Milan Defence Industrial Fabric BITD | Tyskland | Försvarsanalys
En Bundeswehr Marder A5 IFV avfyrar en Milan pansarvärnsmissil

Sedan dess har en veritabel bulimi avEuro-X har svept över Rhen och bortom, allt från EuroTrophy for the Hard-Kill Trophy aktiva skyddssystem från israelen Rafael, till EuroArrow för förvärvet av det antiballistiska systemet från IAI och Boeing. Strategin, utan prefixet (för nu), tillämpas även inom området för långdistansartillerisystem.

sålunda, ett partnerskap tecknades nyligen mellan Rheinmetall och Lockheed Martin för utvecklingen av en utveckling av HIMARS-systemet, samtidigt som KMW och israeliska Elbit åtog sig att tillsammans utveckla en version av det israeliska PULS-systemet för samma marknad, valet av Bundeswehr som agerar som fredsdomare i denna konkurrens, men också en referens för de europeiska arméer som skulle kunna vända sig till detta erbjudande.

I grund och botten är de tyska tillverkarnas tillvägagångssätt mycket rimligt och perfekt effektivt. Genom att följa denna strategi förblir de i själva verket i centrum för den europeiska marknaden och försvarsindustriell produktion i Europa, samtidigt som de avsevärt minskar investeringsbehoven i FoU.

Framför allt ger denna strategi dem stor lyhördhet, vilket gör att de kan producera tekniska lösningar anpassade till den europeiska marknaden på kort tid, genom att dra nytta av det exogena västerländska erbjudandet.

Dessutom är det tyska fallet långt ifrån unikt. De amerikanska arméerna tvekar inte, i detta avseende, att använda liknande metoder, som till exempel var fallet för att utveckla Constellation fregatten, härledd från den italienska FREMM byggd av Fincantieri, eller UH-72 Lakota helikoptrar. Army, designad av Airbus Hélicoptères.

FFG 62 Consteallation uppdaterad i vattenskalad försvarsindustriväv BITD | Tyskland | Försvarsanalys
De framtida fregaterna av US Navy Constellation-klass kommer från de italienska FREMM-fregatterna designade av Fincantieri

Samma strategi används i Storbritannien, till exempel, med Boxer-pansarfordonet och det berömda pansarfordonet Ajax, av Italien som vill skaffa från hyllan med lokal produktion en ny stridsstridsvagn och ett nytt stridsfordon av infanteri, eller till och med av Spanien på många områden.

Polen har å sin sida gjort det till pelaren i sin industriella strategi, med lovande partnerskap med Sydkorea på området för pansarfordon och stridsflyg, med USA på området för långdistans- och helikoptrar, och Storbritannien i området för luftvärnssystem, och fortfarande den europeiska marknaden i perspektiv.

Å andra sidan har Frankrike aldrig använt ett sådant tillvägagångssätt. Traditionellt, om det händer (sällan) att Paris accepterar viss import av icke-europeisk militär utrustning, vilket är fallet med den franska flottans E-2D Hawkeye, förespråkar landet strikt två strategier: nationell produktion och produktion i europeiskt partnerskap.

Även direkta förvärv från vissa europeiska grannar är sällsynta för de franska arméerna, bortsett från vissa kontrakt som är lika symboliska som de kritiseras skarpt, vilket är fallet idag med tyska HK416 automatgevär för att ersätta åldrande Famas.

Faktum är att den franska strategin inte saknar intressen, långt därifrån. Genom att bevara så mycket som möjligt, ibland till och med bortom vissa stormakter som USA och Kina, den nationella dimensionen av den utrustning som används av de franska arméerna, upprätthåller Frankrike samtidigt nästan fullständig autonomi för användning och beslut samt stor kontroll över sin logistik och underhållskedjor.

Dessutom är den budgetmässiga avkastningen för de offentliga finanserna från investeringar för att utrusta arméerna optimal, troligen en av de bästa i världen på grund av den mycket låga exponeringen av franska försvarstillverkare för import, såväl som satserna för sociala avgifter och skatteavgifter. mycket högt i landet.

Rheinmetall och Lockheed Martin erbjuder GMARS för den europeiska marknaden 02 Defense Industrial Fabric BITD | Tyskland | Försvarsanalys
Rheinmetall och Lockheed-Martin kommer att tillsammans utveckla en tung version av HIMARS-systemet som kan implementera fler raketer än standardmodellen

Slutligen kontrollerar Frankrike oftast fullt ut sin exportförsörjning av sin försvarsutrustning och drar återigen nästan helt nytta av de skatte- och sociala intäkter som är kopplade till samma export, vilket i hög grad bidrar till hållbarheten i försvarsinsatsen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna