Boeing tillkännager stängning av F/A-18 E/F Super Hornet löpande band 2025

2013 tillkännagav den amerikanska flottan, som en del av utarbetandet av 2014 års budget, att den inte längre hade för avsikt att beställa nya F/A-18 E/F Super Hornet-jaktplan, utvecklingen av F/A-18 Hornet utvecklades i det tidiga 90-talet för att ersätta F-14 Tomcat, men också A-6 Intruder bombplan och EA-6 Growler elektroniska krigsföringsflygplan. Men som ofta är fallet i USA ledde lokala politiska och ekonomiska överväganden kongressen till att hålla Boeings produktionslinje i Saint Louis på en ventilator i mer än ett decennium och beställde mellan 12 och 20 ytterligare flygplan varje år mot uppfattningen av den amerikanska flottan själv. Tyvärr tillät inte denna respit Boeing att hitta nya exportställen för sitt jaktplan, och medan spänningarna med Ryssland, Kina, men även Iran och Nordkorea nu går före överväganden av lokala myndigheter, meddelade den amerikanska flottan och kongressen, som en del av förberedelse av budgeten för 2022, att detta skulle vara den sista beställningen för flygplanet med 12 flygplan under räkenskapsåret 2023 och 8 ytterligare flygplan 2022.

Boeing hade faktiskt inget annat val än att göra dettillkännage för 2025 slutet av produktionen av denna enhet som idag representerar den främsta fartygsburna jaktplanen för den amerikanska flottan, och som endast har beställts på den internationella scenen av Australien och Kuwait, när det sista flygplanet som kongressen beställde i år för den amerikanska flottan har levererats. Även om Super Hornet fortfarande officiellt tävlar mot Rafale M i Indien för 26 flygplan avsedda att gå ombord på det nya hangarfartyget Vikrant, och trots de reservationer som Boeings taleskvinna Deborah VanNierop tagit i denna fråga om att stängningen av linjen skulle skjutas upp i två år om New Delhi bara hade valt det amerikanska flygplanet, Det råder nu ingen tvekan om att Boeing har gett upp allt hopp kring detta kontrakt, tillkännagivandet av stängningen på grund av produktionslinjen för 2 är ett mycket dåligt kommersiellt argument för att övertyga en framtida kund om hållbarheten i sin investering.

En fjärdedel av Super Hornets som producerades var i elektronisk krigföringsversion EA-18G Growler

Det är sant att den amerikanska flottan i dag avser att fokusera sina investeringar på nya resurser som potentiellt skulle kunna ge den möjlighet att möta Kina om det skulle behövas, såsom hypersoniska missiler som snart kommer att beväpna jagarna av Zuwalt-klassen, den nya klassen av kärnvapenattackubåtar SSN(x) och den nya klassen av tunga jagare DD(x). Inom området för jaktplan ombord fortsätter man att förvärva F-35C, men koncentrerar främst sina ansträngningar på att ta i bruk MQ-25 Stingray ombord tanker drönare och på utvecklingen av den nya nya generationen ombord stridsflygplan F/A-XX av Next Generation Air Dominance-programmet Navy-version, förmågor som anses vara väsentliga inom en relativt nära framtid för att upprätthålla sjöflygkraft över haven.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT