Är Sydkorea ett hot mot den europeiska försvarsindustrin?

Under de senaste åren har en ny aktör dykt upp på den internationella vapenexportscenen. Medan Sydkorea exporterade mindre än 1 miljard dollar i utrustning i början av 2010-talet, registrerade det 2021 mer än 10 miljarder dollar i beställningar, och 2022 ser ännu mer lovande ut, särskilt med en rad stora kontrakt med Polen, men även andra framgångar i Asien, Afrika, Mellanöstern och Europa. Faktum är att den sydkoreanska försvarsindustrin i dag har blivit en stark partner, både i den västra sfären, inklusive mot USA och européerna, och i den alliansfria sfären, mot européer men också mot Ryssland. Den snabba tillväxten av den sydkoreanska närvaron, särskilt inom vissa nyckelområden för europeiska försvarsföretag, såsom pansarfordon, artilleri, missilerna och ubåtar, hotar nu direkt den europeiska exporten, som själva är beroende av sin export för att garantera sin hållbarhet.

Det måste sägas att det sydkoreanska erbjudandet när det gäller vapenexport inte saknar utrustning som sannolikt kommer att förföra deras potentiella kunder. Å ena sidan är dessa ofta erkända som effektiva, vilket är fallet med det nu berömda K9 Thunder självgående artillerisystemet, i tjänst sedan början av 2000-talet, och exporteras till 8 väpnade styrkor, inklusive 5 medlemmar av NATO (Estland, Finland, Norge, Polen och Turkiet i mer än 600 exemplar). Direkt konkurrent till tyska Pzh2000 och amerikanska M109, K9 erbjuder verkligen prestanda som inte har något att avundas sina två konkurrenter, vare sig det gäller rörlighet, skydd och eldkraft, tack vare en pistol på 155 mm/52 kaliber som drivs av en 48- runda autoloading-system, som kan upprätthålla en ihållande eldhastighet på 6-8 skott per minut.

k9 tank finland e1669044748865 tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
Kraftfull, väl skyddad och billig, K9 Thunder har redan vunnit över 5 europeiska länder

Det andra nyckelargumentet från Seoul är inget annat än priset på dess utrustning, både för inköp och för implementering. Således erbjuds K9 till ett pris av 5 till 6 miljoner $, mer än halva priset av dess främsta västerländska konkurrenter Pzh2000 och M109, och till ett pris nära det för de exporterade versionerna av den ryska 2S19 Msta-s, dock betydligt mindre effektiv. Detsamma gäller för K2 Svart stridsvagn Panther, som av vissa anses vara den mest balanserade av moderna stridsstridsvagnar, erbjuds till försäljning för cirka 8 miljoner dollar per enhet, återigen hälften så dyrt som Leopard 2 tyskar och amerikanen M1A2 Abrams, förvisso tyngre och förmodligen bättre skyddade, men också mindre rörliga. Denna aggressivitet när det gäller priser gäller inte bara pansarfordon, Sydkoreanska Dosan Anh Changho ubåtar, perfekt moderna fartyg på 3700 ton, erbjuds för export under ribban för miljarder dollar, det vill säga samma pris som den tyska typen 212CD, men ändå 30 % lättare, och saknar ett vertikalt missilavfyrningssystem som kan ta emot missiler som kryssar och medelstora missiler. ändra ballistik.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna