En amerikansk senator föreslår att man skapar en teknikallians mellan USA, Frankrike och Kanada inspirerad av AUKUS

Skapandet av AUKUS-alliansen som sammanförde Australien, Storbritannien och USA för lite mer än ett år sedan skadade allvarligt relationerna mellan Paris och dessa tre länder, särskilt eftersom det innebar en ensidig uppsägning av SEA 1000-kontraktet att designa och bygga 13 ubåtar av attackklass såldes av Frankrike 2015, för att ersätta dem med 8 amerikanska eller brittisktillverkade atomattackubåtar. Utöver de svårigheter som Canberra stötte på med att organisera övergången till en sådan flotta, såväl som de extra kostnader och förseningar som ett sådant beslut genererar, tog det många månader och bytet av två av de tre statscheferna (britten Boris Johnson och australiensaren Scott Morrison), för att åter normalisera förbindelserna med Frankrike. Men övergången från ett ubåtsprogram för framdrivning till ett kärnkraftsprogram för Royal Australian Navy visade snabbt de industriella svårigheter som de tre länderna stötte på för att producera de åtta australiska ubåtarna i rätt tid. , särskilt eftersom landet har litet manöverutrymme på grund av att dess 3 Collins-klassubåtar är föråldrade.

Inför en kinesisk flotta mitt i en explosion i kapacitet, som är värd för mer än 30 ledande flottenheter varje år där amerikanska varv bara kan leverera ett dussin, kämpar USA nu för att stödja maktökningen för några av deras allierade, särskilt på ubåtsområdet, medan Storbritannien tyvärr inte är i stånd att tillhandahålla en effektiv industriell lösning på denna domän. Å andra sidan, för att svara på utmaningen från Kina och dess flotta i Stilla havet, men också för att stoppa moderniseringen av den ryska ubåtsflottan i Atlanten och i de arktiska haven, verkar det nu säkert för USA. , att att utrusta några av dess allierade med kärnkraftsdrivna attackubåtar är ett effektivt alternativ.

Kanada har inlett samråd för att ersätta de fyra ubåtar av Victoria-klassen som för närvarande är i tjänst

Det är utan tvekan på grundval av denna observation som den republikanske senatorn i Idaho, James Risch, föreslog vid Halifax International Security Forum att skapa efter modell av AUKUS-alliansen, en militär och teknologisk allians som denna gång sammanförs runt USA, Frankrike och Kanada. Det skulle i själva verket vara en arkitektur som är strikt identisk med Aukus-alliansen, med USA, en nation som har teknologin och kapaciteten att producera kärnkraftsdrivna attackubåtar, och ett land som på medellång sikt måste ersätta sina flotta av konventionella ubåtar som består av 4 ubåtar av Victoriaklass. Dessutom, där Australien spelar en strategisk roll för att kontrollera södra Stilla havet, är Kanada en både Atlant- och Stillahavsaktör, och spelar i kraft av sin position en avgörande roll för att kontrollera arktiska vatten, oavsett om vi känner till den föredragna platsen för utplacering av ryska SSBN.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT