Tjeckien redo att beställa 52 CAESAR 155 mm kanoner från Nexter

För lite mer än ett år sedan meddelade Prag sin avsikt att beställa 52 CAmion utrustad med ett 155 mm artillerisystem, vanligtvis kallat CAESAR, med dess designer, det franska företaget Nexter, för ett belopp på 224 miljoner euro. Bekräftelsen av beställningen tog förmodligen längre tid än väntat, men försvarsministern Lubomir Metnar har precis, genom en tweet, bekräftat att ha gett grönt ljus för att ordern ska verkställas effektivt. Enligt de villkor som tidigare förhandlats fram bör leveransen av de 52 enheterna monterade på en 8 × 8 Tatra -plattform ske mellan 2022 och 2026.

Detta är den sjunde exportkunden för detta mobila artillerisystem som gjorde stort intryck hos franska artillerimän i Mali och Irak. Mycket mobil, denna 7 mm och 155 kaliber pistol monterad på en 52 × 6 eller 6 × 8 ram beroende på version, och erbjuder verkligen många operativa fördelar, med en räckvidd på upp till 8 km med ERFB -skal, och som når 42 km med ytterligare framdrivningsskal som amerikanska Excalibur et den framtida franska Katana. CAESAR kan också använda precisionsammunition, till exempel BONUS-tankskalet och Menhir med GPS -vägledning. Dessutom visade sig systemet vara mycket exakt, även på stort avstånd med ostyrda skal, samtidigt som upprätthållande av start- och starttider på mindre än 2 minuter för att avfyra 6 omgångar och lämna positionen. -batteri.

Den tunga CAESAR är baserad på ett 8 × 8 -chassi och erbjuder skydd för besättningen och anställda i förflyttnings- och stridsituationer.

Denna kombination av kapaciteter gjorde det möjligt för de franska artillerimännen som var utplacerade i Irak mot Islamiska staten att genomföra originalstrategier, såsom Artillery Raids, CAESAR -vapen som penetrerade med hög hastighet in i fiendens territorium från flera tiotals kilometer för att kunna slå. Viktiga mål, innan han alltid återvände i hög hastighet, utan att motståndaren hade kunnat reagera. Om CAESAR 6 × 6-versionen, utan pansar, kompenserar för bristen på skydd av denna stora rörlighet, har Nexter också utvecklat en så kallad "tung" version, en CAESAR monterad på en 8 × 8-ram och skär för hög intensitet ., genom att erbjuda ett skyddat vardagsrum till besättningen och automatisk lastning som möjliggör installation i en riskfylld miljö, version antagen av Danmark samt Tjeckien.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Man tänkte på "Tjeckien redo att beställa 52 CAESAR 155 mm kanoner från Nexter"

  1. […] har valts ut av 8 utländska väpnade styrkor, inklusive 4 NATO-medlemmar (Belgien, Danmark, Tjeckien och Litauen), och nya order bör snart bekräftas från […]

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT