Ryska flottan testade sitt första marina Pantsir-M luftfartygssystem

För att kontrollera de många inre haven som gränsar till dess kuster, såsom Östersjön, Svarta havet eller Kaspiska havet, har Moskva utvecklat en stor flotta av lätta korvetter som Karakurt-klassfartyg. Dessa fartyg på 67 m och långa och med ett tonnage på 800 ton är jämförbara med många klasser av västerländska patrullbåtar när det gäller prestanda. Däremot är Karakurt anmärkningsvärt väl beväpnade, vilket gör det möjligt att klassificera dem som krigsfartyg och inte som suveräna byggnader. Förutom sin 76mm A-190-kanon, som redan är mycket imponerande för ett så litet fartyg, har korvetten två UK-SK vertikala silosystem, vilket möjliggör utplacering av åtta långa missiler, såsom P8 Onyx anti-ship-missil, 800M3 Kalibr kryssningsmissil och inom en snar framtid, 3M22 Tzirkon hypersonic anti-ship-missil.

Luftförsvaret mot Karakurt säkerställs, när det gäller det, genom den marinversionen av antilufts- och missilsystemet Pantsir-S1, kallat Pantsir-M. När det gäller landversionen distribuerar Pantsir-M samtidigt två 2 mm OA-30KD Gatling-kanoner med mycket hög eldhastighet, var och en kan skjuta 18 skal på 5000 g vid 390 m på bara 2000 minut. Den har också 1 Hermes-K terminal infraröda homing och strålstyrda missiler med ett meddelat räckvidd på 8 km redo att skjuta och 20 missiler i lastrummet. Systemet kan således automatiskt engagera upp till fyra mål för flygplan, helikopter, drönare eller antiskipsmissiltyp tack vare dess PESA-radar och dess elektrooptiska och infraröda styrsystem.

Corvette Odintsovo är den första enheten i karakurtklassen som är utrustad med ett Pantsir-M-system

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT