Ryssland anklagar Tyskland för att inte respektera fördraget om icke-spridning av kärnvapen

År 1968 undertecknade ett stort antal länder fördraget om icke-spridning av kärnvapen, ett avtal under FN: s ledning som tvingar de undertecknande länderna att inte utveckla eller exportera militär kärnteknik. Det följde en serie kriser kopplade till utplaceringen av kärnvapen av både Sovjetunionen och USA i allierade territorier, vilket cykliskt skapade allvarliga spänningar, den mest representativa var den kubanska missilkrisen när Kroutchevs Sovjetunionen satte in kärnmissiler från SS-4 och SS-5 på den kommunistiska ön Karibien, vilket framkallade ingripande från amerikanska styrkor och 11 dagar med mycket starka spänningar mellan de två blocken.

Under de senaste två decennierna av det kalla kriget tog båda sidor stora friheter när det gäller att respektera fördraget, med utplaceringen av sovjetiska SS-20-missiler i Östtyskland och amerikanska Pershing-2-missiler i Förbunds Tyskland, som orsakade Euromissiles-krisen 1982 till 1985, framställdes ofta som den allvarligaste krisen under denna period. När Sovjetblocket, då Sovjetunionen, kollapsade, var Ryssland tvungen att dra tillbaka alla sina kärnvapen från länderna i Östeuropa, sedan från Sovjetrepublikerna som emanciperade från Sovjetunionen, till i slutändan, hitta dig själv, de facto, för att respektera fördraget stricto sensu.

Utplaceringen av SS20-mellanraktioner av Sovjetunionen i Östtyskland utlöste Euromissil-krisen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT