Turkiet säger att man vill köpa jord-till-luft-system från SAMP / T Mamba från Frankrike

Turkiets försvarsminister Hulusi Akar sa i dag att hans land överväger förvärv av medel- och långväga SAMP / T Mamba Sol-Air-systembatterier för att komplettera dess luftfartygsförsvar. Detta system är emellertid designat av Eurosam-konsortiet, som sammanför italienska Aliena och franska Thales och MBDA, och om relationerna mellan Ankara och Rom fortfarande kan rädda framträdanden är detta inte alls fallet med relationer med Paris, som i flera månader har varit mest spänd mot bakgrund av den syriska krisen, Libyska och cypriotiska, och över vilka turkiska och franska styrkor har kommit farligt nära ett konfliktområde.

Det råder därför ingen tvekan om att Frankrike kommer att vägra att tillåta försäljning av detta luftfartygssystem till Ankara, om än bara för att undvika att se den grekiska allierades stridsflygplan eller dess egna flygplan som engageras av dessa missiler. , väldigt effektiv. De turkiska myndigheterna, och i synnerhet minister Hulusi Akar, kan inte ignorera detta, särskilt inte sedan Frankrike hade redan för några månader sedan motsatt sig tekniköverföringen kopplat till luftfartygssystem som en del av det turkiska medellånga jord-till-luft-systemprogrammet, som ursprungligen stöddes av Eurosam.

Medium Range Land Anti-Aircraft System, eller SAMP / T, skapar en 360 ° skyddsbubbla över 120 km och upp till 20 km i höjd mot flygplan, drönare och kryssningsmissiler.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT