Iran avslöjar två nya radar utformade för att upptäcka kryssningsmissiler och stealth-flygplan

Den iranska armén avslöjade förra söndagen två nya modeller av tredimensionella fasstyrningsradar vars prestanda skulle vara kompatibelt med upptäckten av stealth-plan, drönare, men också kryssningsmissiler och ballistiska missiler.

Så ofta, de ”nya” radar som avslöjas av Teheran är inte så tekniskt revolutionerande som de skulle vilja tro. De visar dock en viss mognad för iransk FoU, men också av dess ambitioner på strategisk nivå.

Den första modellen som presenterades är en mycket långsträckt strategisk radar betecknad Khalij-e Fars. Med en rad på 800 km är denna fasstyrningsradar främst avsedd för tidig varning. Beläget i provinsen Hormozgan, mittemot Förenade Arabemiraten, bör det göra det möjligt att övervaka luftrörelser runt Hormuzsundet. Om officiell kommunikation talar om avancerad teknik och AESA-radar, visar fotografierna från Khalij-e Fars dock en relativt konventionell tredimensionell fasstyrningsradar.

Iranska radar installeras på höjd för att undvika så mycket som möjligt atmosfärstörningar som stör störningen av denna typ av radar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT