Italiensk armé förvärvar militär version av Leonardos AW169-helikopter

Det hade varit ifrågasatt sedan januari, men det bekräftas nu: den italienska armén kommer att förvärva det senaste tillskottet till Leonardos sortiment av helikoptrar, AW169. Om det redan var fastställt att enheten skulle användas i sin civila variant för utbildning av italienska militärpiloter nämns också inköpsdeklarationen som publicerades av det italienska försvarsministeriet utveckling av en väpnad variant av enheten, AW169 Multi-role Advanced eller AW169MA.

I början av året hade de italienska arméerna tillkännagav sina inköpsåtgärder för att modernisera sin utrustning. Esercito Italiano (italienska armén) hade då nämnt förvärvet under de kommande åren av AW169-helikoptrar för att ersätta dess olika flotta av gamla generationens helikoptrar, främst Agusta-Bell AB212 och AB412. Då kallades förvärvsprogrammet Light Utility Helicopter (LUH) och syftade till att rationalisera logistik- och stödhelikopternas flotta runt ett enda flygplan. Denna flotta av lätta helikoptrar skulle då stödja NH90 mellanhelikoptrar och CH-47 Chinook tunga helikoptrar.

Leonardo har lång erfarenhet av att integrera vapen och optronic bollar i sina helikoptrar. AW169MA bör vara mycket mångsidig, lämplig för logistiska uppdrag och stridsoperationer.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT