Med X-20-serien visar den kinesiska militära luftfarten sin tekniska behärskning

Vid det nya millennieskiftet var den kinesiska flygindustrin fortfarande tekniskt i sin linda och baserades huvudsakligen på tekniköverföringar och mer eller mindre framgångsrika kopior av västerländsk eller rysk utrustning. Men med de första effekterna av de djupa ekonomiska reformer som initierats av Deng Xiaoping och eftersträvas av Jiang Zemin, uppstod ambitionen att omvandla den sovande jätten till en asiatisk drake, särskilt med början på de första stora militära och tekniska reformerna. Det var vid denna tid som ambitionen att utforma en generation av flygteknik dykt upp som skulle markera den kinesiska teknikens ankomst till militärnationernas framkant. Denna generation, som skulle vara i drift 2020, är ​​nu erkänd som -20-serien och baseras på fyra symboliska enheter

J-20 stealth fighter

Den mest imponerande och mest kända av flygplanen från 20 Generation är J-20 heavy stealth fighter, "J" är den partikel som betecknar stridsanordningar, och betyder Jian, bokstavligen "Annihilator". Vi hittar de första tillkännagivandena om dess design 1997, och demonstratorn gjorde sin första flygning 2011, med ambitionen att tävla med de bästa stridsflygplanen på den tiden, den amerikanska F22 raptorn. För detta tar J-20 attributen från "5: e generationen", känd i Kina som "4: e generationen", nämligen en stor kapacitet att fånga och slå samman data, "superkryssningen" för att upprätthålla en supersonisk hastighet i nivå utan att använda efterbrännare, och naturligtvis smyg.

En symbol för den kinesiska flygindustrins prestanda, J-20, är ​​en 5: e generationens tunga luftöverlägsskapskämpe

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT