Azerbajdzjan för att utrusta italienska M-346 Master tränare och attackflygplan

Under ett officiellt besök i Rom sägs Aserbajdsjans president Ilham Aliyev ha gått med på att köpa 10 avancerade utbildningsflygplan M-346 för det azerbajdsiska flygvapnet. Avsiktsförklaringen skulle också innehålla ett alternativ för cirka femton attackversionsflygplan för utbyte av Azeri Su-25s.

Om denna ordning är resultatet av flera års förhandlingar med den italienska regeringen och Leonardo, är det också en del av ett spel med förklarande strategi som syftar till att motverka moderniseringen av de armeniska luftstyrkorna, ett land som Azerbeidzjan fortfarande upprätthåller en konflikt om Nagorno Karabakh-regionen.

Su-25 utgör fortfarande huvuddelen av Azerbajdzjans flygvapen. Även om det är lättare bör M-346 ge mer precision och lägre driftskostnader, utan att autonomi är ett problem med tanke på landets strategiska djup.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT