Hur kan ett lätt kämpeprogram bevara den franska militära och industriella potentialen?

Frankrike är idag engagerat i ett europeiskt program, tillsammans med Tyskland och Spanien, som syftar till att utforma och bygga ett framtida luftstridssystem, eller SCAF, som är avsett att ersätta flygstyrkornas Rafale och Typhoon. från de tre länderna, från 3. Under tiden kommer samma program att producera tekniker som kommer att användas som tekniska byggstenar för att modernisera stridsflygplanen Rafale och Typhoon, så att de hålls på samma nivå som framtidens operativa och tekniska utmaningar. Genom att fortsätta på detta sätt kommer myndigheterna att kunna dela kostnaderna för att utveckla enheten och de ingående teknikerna och producera en högre volym system för att nå produktivitetströsklar som gör det möjligt att sänka kostnaderna för tillverkning och användning av enheterna. jaktflottor i de tre länderna.

SCAF-programmets gränser

Men programmet SCAF är inte felfritt, och en negativ effekt, särskilt gentemot den franska försvarsteknologiska industribasen, den enda, bland de tre medlemsländerna i programmet, som idag har kapacitet att slutföra programmet i sin helhet. Faktiskt leder delningen av investeringar naturligtvis till en industriell delning mellan 3-länder, för att distribuera de genererade budgetavkastningarna. I själva verket kommer en del av den franska försvarsindustrin att uteslutas från projekt som är nödvändiga för att upprätthålla kompetens och kunskap som ofta förvärvats med stor ansträngning och investeringar genom åren.

SCAF Next Generation Fighter (NGF) kommer att vara ett imponerande flygplan, vilket framgår av denna 1: 1 skalmodell som presenterades vid Paris Air Show 2019

Dessutom är SCAF utformad kring ett tungt flygplan, NGF, vars 1: 1 skalmodell som presenteras vid Paris Air Show föreslår ett flygplan med en maximal startvikt på eller över 30 ton, med priser i enlighet därmed. Men de franska flygvapen, som många starka europeiska flygvapen, kämpar för att finansiera en flotta av tunga flygplan med tillräcklig volym eller helt enkelt för att skaffa så dyra flygplan. Som sådan bör man komma ihåg att den bästsäljande enheten i Europa och i världen 2019 förblir F16V Viper ...

I själva verket skulle det vara möjligt för Frankrike att utveckla ett andra program, parallellt med SCAF, för att utforma ett enmotorigt flygplan av Mirage 2000-klassen, som har attributen från 5: e generationen, för att stärka de nationella flygvapen, bevara och utöka BITD: s kunskap och utöka det franska internationella erbjudandet? och i så fall hur ska man finansiera det?

En femte generation fransk lättjägare


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT