Flygvapnet saknar 110 stridsflygplan idag

Luftvapenets aktivitetsrapport 2018 berättar för oss att flygvapnets stridsflygplan under 2018 flög mer än 10.000 20 flygtimmar i externa operationer (upp 2017% jämfört med jämfört med 2800) under nästan XNUMX stridsuppdrag. Dessa värden förklarar i sig själva och i stor utsträckning spänningarna som påverkar tillgången på flygvapenanordningar, idag tydligt underdimensionerade i förhållande till det operativa tryck som den måste göra. ansikte.

Faktum är att det nuvarande flygvapensformatet består av 102 Rafale B och C, 71 Mirage 2000D, 40 Mirage 2000-5 och C och 7 Mirage 2000B-utbildning eller 220 flygplan 2019. På LPM2019-2025 måste den ta emot ytterligare 28 Rafale, och 65 av sin Mirage 2000D kommer att moderniseras, medan Mirage 2000-C kommer att tas ur bruk för att 2025 ha 131 Rafale, 66 Mirage 2000-D, 25 Mirage 2000-5 och kanske 3 eller 4 Mirage 2000B, eller 225 flygplan. I slutändan bör detta format reduceras till 185 stridsflygplan, som planerats av Vitbok om säkerhet och nationellt försvar 2013.

Formatet för 185 stridsflygplan är utformat så att flygvapnet permanent kan projicera motsvarande 15 flygplan på externa teatrar, i Opex eller i kombinerade uppdrag, samtidigt som det säkerställs interna uppdrag och utbildning av besättningen. I den här modellen är fem flygplan dedikerade till operativ transformation och teknisk utbildning och 5 flygplan (Rafales) utrustar de 30 skvadronerna från det strategiska flygvapnet. Varav 2- (185 + 5 + 15) = 30 flygplan finns kvar i flottan. Varje enhet spenderar i genomsnitt 135 månader i underhåll per år eller 4 enheter av de 62 i flottan. De 185 återstående flygplanen säkerställer driftspermanens, deltagande i övningar, den taktiska reserven som fungerar som en buffert gentemot det projicerade flygplanet och pilotutbildning. Det räcker med att säga att detta format inte har några förbehåll för någon orsak till aktivitet.

Mirage 2000 ger fortfarande ett mycket stort antal uppdrag för flygvapnet idag.

Med tanke på att ett stridsflygplan utför i genomsnitt 250 flygtimmar per år representerar de 10.000 2018 flygtimmarna i Opex 15 inte 40 flygplan, men motsvarande 250 flygplan som kontinuerligt projiceras vid normal användning, dvs. 4 krage timmar per år för 15 månaders underhåll. Om flygvapnet inte projicerar så många enheter samtidigt, eftersom antalet planerade flygplan i genomsnitt är mellan 20 och XNUMX, är ​​det operativa trycket på dessa flygplan mycket större, vilket minskar deras varaktighet. potentiell närvaro och konsumerar därför mycket mer potentiella enheter under året.

Om vi ​​går tillbaka till föregående demonstration på ett proportionellt sätt, når vi därför ett behov av 40 flygplan för Opex-uppdrag, 5 för utbildning, 30 för FSA, 40 flygplan för den strategiska reserven, 15 flygplan som säkerställer PO och 100 flygplan för utbildning, pilotutbildning och kombinerade övningar. Till dessa 230 flygplan i tillgänglig flotta måste vi lägga till effekterna av underhåll, eller 115 enheter, för totalt 335 flygplan.

En gång reducerad till 225 flygplan i flottan 2025 finns det därför ett underskott på 110 stridsflygplan för flygvapnet, eller 35% jämfört med dess teoretiska beräkningsflotta på 335 flygplan. . Det är ingen mening att utvidga jämförelsen med de 185 planen på LBDSN2013 eller RS2017, skillnaden är ännu tydligare.

Rafale F3R har enastående bärförmåga och ett mycket brett sortiment.

Hur lyckas flygvapnet under dessa förhållanden att säkerställa en sådan utplacering av styrka?
Liksom alla franska arméer i 20 år förbrukar flygvapnet idag sin militära potential för att hålla jämna steg med den takt som den politiska efterfrågan ålägger. Faktum är att piloter är mindre utbildade, flyg är mindre tillgängliga. Och om internationella spänningar en dag griper in och Frankrike måste mobilisera sina styrkor, skulle flygvapnet inte lyckas anpassa lite mer än femtio stridsflygplan och besättningar med potentialen och tillräcklig utbildning för att delta i större krigsoperationer ...

För att lösa detta problem skulle det vara nödvändigt att ägna en Rafale-produktionslinje (14 flygplan per år) till de franska arméerna från 2020 till 2040, dvs. 280 flygplan, vilket gör det möjligt att öka flygvapnens flotta till 340 flygplan, och Naval Aviation vid 80. Detta skulle utgöra en årlig kostnad på 1,5 miljarder euro för arméns budget, men skulle generera mer än 40.000 15.000 arbetstillfällen i Frankrike, inklusive 1,2 400 direkt, och själva producera 800 miljarder euro i sociala intäkter. och skatt varje år och en social ekonomi på 150 till över 400 miljoner euro. Förändringen av Rafale-flottans skala, som sedan skulle gå från 35 till 16 flygplan, skulle minska kostnaderna för underhåll i driftstillstånd, optimera logistikkedjan och tillgängligheten och öka flygplanets skalbarhet. Dessutom skulle ett ambitiöst nationellt program öppna upp betydande kommersiella möjligheter genom att möjliggöra för vissa potentiella kunder att delta i Rafale-programmet i en form av samproduktion, som vad USA gör med FXNUMX och FXNUMX, för att bli en långsiktig industriell och strategisk partner, med ett mycket större ekonomiskt och tekniskt intresse.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT