En rad stridsdrönare kommer att krävas för att följa med Rafale F5, enligt simuleringar

Den amerikanska tankesmedjan Mitchell Institute har genomfört flera simuleringar som lyfter fram det mervärde som ett utökat utbud av stridsdrönare tillför moderna samarbetsstrider, i synnerhet för att konfrontera en symmetrisk motståndare med kraftfulla förnekelsesystem, som är fallet med Kina.

Tankesmedjans slutsatser kastar intressant ljus över programmet Rafale F5, som är baserad på en enda tung stridsdrönare av typen Loyal Wingmen, och inte en rad kompletterande drönare, som den som visade bäst resultat under simuleringar i den taiwanesiska teatern.

Seriemeddelanden om Loyal Wingmen stridsdrönarprogram i väst

Tillkännagivandet, av ministern för de väpnade styrkorna Sébastien Lecornu, om utvecklingen av en stridsdrönare härledd från Neuron, för att stödja Rafale F5, från början av nästa decennium, utgjorde en av höjdpunkterna i 2024-2030 års militärprogramlag.

Denna tunga, men smygande drönare, som kommer att fylla rollen som Loyal Wingman för Rafale, kommer att ge flygvapnet som är utrustade med det avancerade möjligheter att undertrycka fiendens försvar, vilket fyller en av de sällsynta bristerna hos Dassault Aviation-flygplanet.

Rafale och Neuron
Le Rafale F5 måste åtföljas av olika stridsdrönare för att vara fullt effektiv, enligt slutsatserna från Mitchell Institute-simuleringarna

Frankrike var dock inte ensam om att gå in på en sådan bana. Tyskland, Storbritannien och särskilt USA har också genomfört liknande program, om att öka prestandan för Typhoon och F-35, eller för att följa med framtida stridsflygplan från GCAP- och NGAD-programmen.

Det är just för att bedöma vilken roll dessa drönare skulle kunna spela, i händelse av en större konflikt, som den amerikanska tankesmedjan Mitchell Institute, genomförde flera simuleringar av det taiwanesiska scenariot.

Enligt de publicerade slutsatserna, om drönare verkligen kan spela en avgörande roll för att begränsa kinesisk numerisk överlägsenhet och nekande av åtkomst, är det dock väsentligt, för att uppnå detta, att ha ett brett utbud av drönare med kompletterande kapacitet. .

Lärdomar från amerikanska simuleringar runt Taiwan

De amerikanska simuleringarna baserades på ett särskilt brett utbud av drönare, allt från tunga smygstridsdrönare, som kostar mer än 40 miljoner dollar per enhet, med betydande potential, och kan inte offras, till drönare som bara kostar en eller två miljoner dollar, som används för att mätta försvaret och kan lätt gå förlorade.

De olika simuleringarna har visat att den optimala effekten, inför de betydande resurser som Folkets Befrielsearmé innehar, uppnås när antalet billiga, därför förbrukningsbara, drönare är mycket högt, medan högpresterande drönare arbetar med identiska, eller nästan, till styrda stridsflygplan.

sortiment av amerikanska stridsdrönare XQ-58A
Kratos XQ-58A är en av de förbrukningsbara stridsdrönarna som testats av det amerikanska flygvapnet

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna