4,6 miljarder euro för nästa versioner av Rafale och Neuron kommer att investeras av Frankrike 2030.

För Eric Trappier är Dassaults prioritet idag åt programmet Rafale och dess framtida utveckling, och inte till det europeiska FCAS-programmet, vars igångsättningsdatum nu är satt till 2045. Åtminstone var det så han presenterade ämnet med anledning aven intervju som gavs till den ekonomiska nyhetskanalen BFM Business sista augusti.

Vi kunde då ha trott att denna deklaration var en del av den konflikt som återstod mellan Dassault och ministeriet för försvarsmakten, med i bakgrunden industriell delning och dess nödvändiga eftergifter inom det europeiska programmet, såväl som ankomsten av Belgien.

Under veckorna visade det sig dock att de två franska huvudpersonernas positioner var mycket mer överensstämmande än vad det verkade, med en uppenbar ambition, för ministeriet för väpnade styrkor att stödja den framtida utvecklingen av Rafale.

Le Rafale F4.2 skjuts upp till 2025

Faktum är att för ministeriet för försvarsmakten, den Rafale F4, och speciellt F5-versionen, planerad till 2030, bör göra det möjligt att både modernisera och utöka de franska flygvapnets kapacitet, och att stödja de franska flygplanens attraktionskraft och konkurrenskraft på en internationell scen med hög efterfrågan.

Rafale F4.1 Mont de Marsan
Den första Rafale F4.1 levererades för testning till flygvapnet i februari 2023

Uppenbarligen har Hôtel de Brienne (försvarsministeriets politiska högkvarter) bestämt sig för att prata, eller snarare plånboken. Faktiskt, enligt en artikel publicerad av La Tribune affärssida, planerar man att investera inte mindre än 4,6 miljarder euro till 2030 för att uppgradera det franska jaktplanet och utveckla en stridsdrönare baserad på Neuron-demonstratorn.

För ministeriet är dessa Dassault Aviation, Safran, Thales, MBDA och programmets cirka 400 underleverantörsföretag Rafale, för att slutföra utvecklingen av F4.2-standarden som bland annat måste, även dess medel för att undertrycka fiendens försvar, inbegripa dess luftvärnsförsvar, avsevärt förbättrat för att svara på lärdomarna från kriget i Ukraina.

Ursprungligen planerad till 2024, den slutliga kvalificeringen av Rafale F4.2 har skjutits upp till 2025, medan de första F4.1:orna redan har börjat användas av den franska flyg- och rymdstyrkan.

Det bör dock noteras att planen Rafale som kommer att levereras 2023 och 2024, det vill säga 26 enheter för AAE, kommer att levereras enligt F3R-standarden. De kommer därefter att utvecklas mot den nya standarden, liksom hela flottan.

Investeringar för Rafale F5 startar 2024.

Men det verkliga steget framåt, som till och med kan beskrivas som en omstart för anglicister, och en återfödelse för frankofiler, kommer att vara F5-versionen, som lovar att förse enheten med vissa funktioner som vi förväntar oss mer från 2030:e och 5:e för 6. generation stridsflygplan.

Fjärrbärarexpansionsbar MBDA
Vissa program, som MBDA:s Remote Carrier Expendable, som ursprungligen planerades som en del av det europeiska programmet, har troligen bytts till programmet Rafale F5 vars ambitioner reviderades upp under LPM 2024-2030.

Förutom en ny RBE2 XG Radar som för närvarande är under utveckling Rafale F5 kommer att utrustas med möjligheten att styra och implementera stridsdrönare, såsom MBDA:s Remote Carrier Expendable, och speciellt det franska Loyal Wingman-programmet som tillkännagavs under LPM 2024-2030, baserat på demonstratorn Neuron.

Designen av efterträdaren till Neuron med 128 m 2024

Således utrustade och åtföljda, den Rafale F5 kommer att kunna verka i en omtvistad miljö som den amerikanska F-35, samtidigt som den drar nytta av vissa fördelar som är specifika för den när det gäller uthållighet, prestanda och implementeringskostnader.

Som sådan kommer designen av efterträdaren till Neuron att tilldelas, från 2024, en budget på 128 miljoner euro, till vilken kommer att läggas 212 miljoner euro som ägnas åt forskning och utvecklingsarbete med F5-standarden, för totalt 340 euro miljoner euro avsatta till F5 bara för år 2024.

Neuron Dassault
Utvecklingen av en stridsdrönare som kommer från Neuron-demonstratorn kommer att få 128 miljoner euro 2024.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna