Tysk vägran att leverera Eurofighters Typhoon till Saudiarabien kommer det att öppna möjligheter för Rafale ?

Den 6 juli frammanade vi de tyska grönas motstånd mot Tysklands återupptagande av vapenleveranser till Saudiarabien, medan Riyadh hade för avsikt att genomföra alternativet för 48 Eurofighter-stridsflygplan Typhoon ytterligare tillgångar för att delvis ersätta dess åldrande Tornado-flotta.

Det verkar som att förbundskansler Olaf Scholz, föga förvånande dessutom, föredrog att bevara sin regeringskoalition framför utsikterna att exportera de europeiska stridsflygplanen, eftersom den senare meddelade att den tyska vägran att leverera dödliga vapen i Riyadh förblev aktuell tills kriget i Jemen tog slut.

Om i slutet av maj ett avtal om vapenvila som sedan dess respekterats undertecknades mellan de jemenitiska myndigheterna, deras saudiska och emiratiska allierade, å ena sidan, och Houthi-rebellerna som stöds av Teheran, å andra sidan, gör det inte det. är strängt taget inte ett avtal som markerar slutet på denna konflikt, enligt Berlin.

Intressant nog kom Olaf Scholz SPD och hans gröna allierade överens om att godkänna försäljningen av sex A400M transportplan till Förenade Arabemiraten. Det var förmodligen Berlins sak att blidka Paris och Madrids oro efter skiljeförfarandet kring den Typhoon, medan de tre länderna samarbetar om FCAS-programmet, men också om A400M (monterad i Spanien), samtidigt som de förlitar sig på det faktum att eftersom det är ett transportflygplan, så utgör det inte strikt sett ett offensivt vapensystem, till skillnad från Typhoon.

Eurofighter Typhoon Royal Saudi Air Force
Utsikten att sälja 48 nya Eurofighters Typhoon ytterligare fördelar för Saudiarabien flyttar bort i flera år på grund av motstånd från SPD och de tyska gröna

Låt oss för all del komma ihåg att Tyskland inte på något sätt visar något specifikt beteende här genom att vägra leverera vapen, till och med samproducerade, till ett land av sina egna skäl. Således bör det till exempel erinras om att Frankrike nyligen motsatte sig deltagandet av det fransk-italienska konsortiet Eurosam i det turkiska programmet för att utveckla ett medeldistans luftvärnssystem, samt försäljningen av Aster-missiler till Ankara, detta trots Roms insisterande på detta.

Men det subtila i Olaf Scholz skiljedomsförfarande som tillåter A400M att levereras till Abu Dhabi, samtidigt som det förbjuder försäljning av Typhoon i Riyadh, skulle till stor del kunna göra Paris affärer, som i flera månader har försökt komma tillbaka till de saudiska myndigheternas välgörenhet när det gäller försvarssamarbete.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Tyskland | Saudiarabien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna