Indien återlanserar ett tävlingsklipp för en Leclerc Mk2 för att ersätta dess T-72

Kan Indien och Frankrike samarbeta för att utveckla en ny Leclerc Mk2 stridsvagn som kommer från EMBT-demonstratorn? Det är långt ifrån otänkbart idag. Under 2015 hade New Delhi lanserat en tävling för att ersätta de cirka 2400 72 T-80 stridsstridsvagnar som varit i tjänst sedan början av 45-talet. De specifikationer som då överfördes syftade till att skaffa en modern stridsstridsvagn med en massa på 55 till 120 ton, beväpnad med en XNUMX mm pistol eller mer och utrustad med moderna sikt- och kommunikationssystem.

På grund av massbegränsningen gillar vissa västerländska stridsvagnar Leopard 2 och Abrams exkluderades, och 4 modeller övervägdes då: den ukrainska T-84 Oplot, K2 Black Panther sydkoreanska, ryska T-14 Armata och franska Leclerc.

Som ofta i Indien förlorades denna tävling i politiska och administrativa överväganden, för att slutligen överges, de indiska myndigheterna beslutade sig sedan för att vända sig till ett säkert kort,Den ryska T-90S Bishma är redan i tjänst i sina arméer.

Sedan dess, om relationerna mellan Moskva och New Delhi förblir aktiva, har den ryska industrins kapacitet allvarligt äventyrats, och detta under flera år, medan de indiska T-72:orna nu markerar årens tyngd.

Samtidigt, Pakistan förvärvade 300 kinesiska VT4-stridsvagnar som ska levereras i slutet av året, och Kina har också meddelat utvecklingen av en ny stridsvagnt. Det är därför knappast förvånande att se New Delhi relanserar en ny tävling, ett slags uppdaterad återutgåva av 2015 års en.

T90 bhishma tank MBT stridsvagnar | Försvarsanalys | Konstruktion av pansarfordon
Efter att 2015 års program övergavs, förhandlade Indien om licenskonstruktionen av 464 T-90A Bishma

Det är sant att marknaden för stridsstridsvagnar har utvecklats avsevärt sedan 2015 och har fått nya färger efter den centrala roll som stridsvagnar spelar i den ukrainska konflikten.

Och faktiskt, New Delhi har precis tillkännagivit ett nytt program som heter Futur Ready Combat Vehicle eller FRCV, med ambitionen att designa och bygga 1.770 590 pansarfordon, inklusive XNUMX i den första fasen, allt från stridsstridsvagnar till hjulförsedda stridsvagnsförstörare, som passerar ingenjörer. pansarfordon, bropansarfordon, luftvärnsförsvar eller infanteristridsbepansrade fordon.

Den första fasen av programmet, det vill säga 590 tankar, kommer att fokusera på design och tillverkning av nya generationens tankar producerade i 500 exemplar.

Om målmassan förblir densamma, av uppenbara skäl relaterade till de teatrar där pansarfordonen kan behöva utvecklas, särskilt på Himalayaplatåerna, måste den nya stridsvagnen vara mycket mer avancerad än vad som förväntades 2015, med i särskilt, utöver dess huvudbeväpning på minst 120 mm, en luftvärnskupol med en räckvidd på 2500 m, ett aktivt skyddssystem av Hard-kill-typ, såväl som ett vetronics och ett modernt och skalbart sikt- och stridssystem, anpassat till olika typer av engagemang.

Pansarfordonet måste också kunna bära aktiv överbepansring vid behov, utvecklas i en NBC-miljö och ha en visuell, termisk och radarsignatur reducerad med 50 % (troligen jämfört med T-72).

T14 Armata under tester MBT stridsstridsvagnar | Försvarsanalys | Konstruktion av pansarfordon
T-14 Armata skulle fortfarande lida av tillförlitlighetsproblem enligt många inofficiella ryska ekon

Om marknaden är öppen för utländska företag måste 70 % av pansarfordonet tillverkas i Indien, medan landet måste ha alla nödvändiga medel för att underhålla och utveckla sin flotta under hela dess livslängd, beräknad mellan 30 och 40 år gammal.

Tillverkarna har fram till slutet av året på sig att skicka sitt förslag till de indiska myndigheterna, medan ibruktagandet av de första pansarfordonen bör ske senast 2030. På grund av den betydande och förmodligen unika marknad som denna begäran representerar, kan vi förvänta oss hårda konkurrens mellan tillverkarna.

Hittills kunde 5 tankmodeller uppfylla dessa specifikationer. Den ukrainska T-84, den ryska T-14, den sydkoreanska K2, den tyska KF-51 samt en möjlig utveckling av den franska Leclerc baserad på EMBT-demonstratorn.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT stridsvagnar | Försvarsanalys | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna