Vilka är de fyra pelarna som kommer att göra Kina till världens militära supermakt 4?

Med 2 miljoner soldater, mindre än 3000 4 moderna stridsvagnar, tusen fjärde generationens stridsflygplan och bara 2 hangarfartyg och ett 4-tal jagare är de kinesiska arméerna åtminstone på pappret långt ifrån att representera en motståndarpotential utom räckhåll för USA , än mindre västra lägret som helhet. Men den militära konstruktion som Peking genomfört under trettio år är idag amerikanska soldaters och strategers besatthet, till den grad att all den materiella och doktrinära utvecklingen som genomförts över Atlanten under de senaste tio åren endast syftar till att begränsa framväxten av kinesiska arméer. Utöver den ögonblickliga uppfattningen av Pekings styrkor idag, förlitar sig Kina på fyra strategiska pelare som, om de utförs på rätt sätt, kommer att göra Kina till världens ledande militärmakt år 2035. , och ge det strategiska tillgångar som kommer att bli mycket svåra för USA och dess allierade att motverka.

1- En ambitiös men mätt teknisk strategi

Under hela det kalla kriget syftade västerländsk strategi till att neutralisera de sovjetiska styrkornas numerära överlägsenhet och dess satelliter i Warszawapakten, till stor del beroende av en teknisk fördel som var tillräcklig för att fungera som en styrka. Gulfkriget 1991 bekräftade på sätt och vis relevansen av denna doktrin, att koalitionsstyrkorna hade svept över de irakiska arméerna med i huvudsak sovjetisk utrustning på bara några veckors flygkampanj och 100 timmars markstrid, även om koalitionens markstyrkor var numerärt i nivå med de irakiska arméerna. För USA, och en stor del av dess allierade, har det visat sig att teknisk överlägsenhet ger en nettooperativ fördel och kan kompensera för en numerisk svaghet till viss del. Så här över Atlanten grep en teknologeufori Pentagon, med utvecklingen av många program med oproportionerliga ambitioner som slutade i svidande misslyckanden, som Zumwalt-förstörarna, Comanche-stridshelikoptern eller de många försöken att ersätta M2 Bradley

J-10C är inte överlägsen F-16, men den är långt ifrån missgynnad i jämförelse med den amerikanska enheten

Även kinesiska strateger lärde sig värdefulla lärdomar av detta krig. För dem, om de en dag var tvungna att konfrontera västerländska arméer, var det nödvändigt att neutralisera den tekniska gradienten hos dessa styrkor, inte genom att försöka utveckla utrustning lika effektiv som USA eller européerna, utan genom att utrusta dem med material tillräckligt nära deras, så att multiplikatorkoefficienten som spelade fullt ut under Gulfkriget neutraliserades. Det är därför inte förvånande att notera att J-10 enmotoriga jaktplan erbjuder prestanda och kapacitet mycket nära F-16 och Mirage 2000, att J-11 närmar sig F-15 och att J -16 har väldigt lite att avundas F-15E på. När det gäller J-20 och J-35 som testas kommer de förmodligen inte att vara lika med F-22 eller F-35, men de kommer inte heller att tillåta dessa flygplan att få en avgörande fördel.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT