4 argument för utvecklingen av en ny fransk Mirage-jaktplan

Oavsett om det tar slut eller inte kommer SCAF:s nästa generations stridsflygplan som samlar Tyskland, Spanien och Frankrike inte att se dagens ljus förrän i slutet av 2040-talet, och förmodligen till och med i början av 2050-talet, av erkännandet av Eric Trappier, VD för Dassault Aviation. Det måste sägas att för den franska flygplanstillverkaren, men även för sin tyska motsvarighet Airbus DS, saknar detta nya datum långt ifrån mening. Det är verkligen 2050 som man kommer att börja överväga att ersätta en majoritet av Rafale och Typhoon, men också av F-35A som nyligen sålts. SCAF Next Generation Fighter kommer dock att utvecklas i en räckvidd anpassad till ersättningen av dessa flygplan, till en början den franska Rafale och den tyska och spanska tyfonen under det första decenniet, sedan flygplanet som exporterades bortom. Uppenbarligen är det för Dassault som för Airbus DS knappast intressant att komma ut på marknaden för tidigt, med risk för att upprepa fenomenet som gav företräde åt F-35A i många tävlingar, med argumentet att Rafale och Typhoon var flygplansdesignade på 80-talet, där F-35 designades 20 år senare.

Men om en sådan tidtabell sannolikt tillfredsställer flygplanstillverkarna och deras aktieägare, särskilt eftersom de kommer att ha tillräcklig industriell aktivitet fram till 2040 genom att tillverka de sista beställda flygplanen, och genom att säkerställa moderniseringen av flottan, är detta mycket mer problematiskt för flygvapnet. , särskilt för flyg- och rymdstyrkorna. I själva verket, vad Dassault Aviation än säger, kommer Rafale, inte ens i dess framtida iterativa versioner, att kunna upprätthålla tillräcklig teknisk höjd över flygplanet som kommer att tas i bruk i slutet av detta decennium, utan att ens tala om de exportmöjligheter som kommer att troligen vara mycket låg mellan 2030 och 2050. I detta sammanhang kan det vara aktuellt, för det franska flygvapnet, men också för hela den nationella flygindustrin, att utveckla en anordning som kompletterar Rafale men även vid NGF/SCAF , placerad i ett traditionellt segment av spetskompetens inom den franska försvarsflygindustrin, en högpresterande enmotorig jaktplansarvinge till den berömda Mirage-familjen. I den här artikeln kommer vi att studera denna hypotes genom 4 kompletterande argument för ett sådant tillvägagångssätt.

1- Ankomsten av en ny generation stridsflygplan från 2030

Hittills finns det inte mindre än 7 program i världen som syftar till att för 2030 utveckla en ny generation stridsflygplan som erbjuder minst lika höga prestanda som de som kan förväntas från framtida versioner av Rafale. Detta är, i USA, det amerikanska flygvapnets NGAD-program som hänför sig till utvecklingen av ett stridsflygplan avsett för att ersätta F-22 Raptor, en anordning som ändå idag anses vara det bästa stridsflygplanet för tillfället. Utrustad med mycket avancerad teknik och ett lika högt pris är det troligt att NGAD, precis som F-22, inte är avsedd att erbjudas på den internationella scenen, förutom möjligen till vissa mycket privilegierade allierade som Israel eller Japan. Det kommer därför troligen inte att representera en konkurrent till Rafale, varken ur kommersiell eller operativ synvinkel, chanserna att en NGAD kommer att stå inför en Rafale är mycket begränsade. Detta kommer förmodligen inte att vara fallet med den amerikanska flottans F/A-XX, programmet avsett att ersätta F/A-18 E/F Super Hornet, och som troligen kommer att erbjudas för export liksom Super Hornet och Hornet. före det. Slutligen kommer F-35, och dess utvecklingar som troligen är omarbetade då, att fortsätta att tvinga sig själva på många marknader.

KF-21 Boramae gjorde sin första flygning i början av juli och kommer att tas i bruk 2026

De viktigaste konkurrenterna, vare sig de är kommersiella eller operativa, till Rafale och dess utveckling efter 2030 kommer förmodligen inte att tillverkas över Atlanten. Dessa är flygplan som den sydkoreanska KF-21 Boramae, en medelstor jaktplan med attribut av den 5:e generationen, som kommer att tas i bruk i slutet av decenniet, samt den ryska Su-57e, versionsexporten av den utsedda efterträdaren av familjen Flanker. Andra program är på olika utvecklingsnivåer, till exempel den japanska FX som är avsedd att ersätta Mitsubishi F-2, den turkiska T-FX om den lyckas lösa vissa kritiska tekniska aspekter, eller den ryska Su-75 Checkmate, om det verkligen är programmet pågår faktiskt medan den ryska försvarsindustrin, liksom hela landet, försjunker i allvarliga svårigheter. Kina utvecklar å sin sida J-35, en 5:e generationens tvåmotoriga stridsflygplan som är lättare och billigare än J-20, och som kan tjäna som grund för ersättningen av J-10 inom flygvapnet i 'APL, och kommer faktiskt att erbjudas för export inom en relativt nära framtid.

Dessa nya generationers flygplan kommer avsevärt att minska Rafales tekniska och kapacitetsmässiga framsteg från början av 2030-talet, även om det franska flygplanet är utrustat med avancerad teknologi när det gäller datafusion, samarbete och flerfunktionskrigföring. -domäner, med det troliga tillskottet av stridsdrönare från början av nästa decennium. Med andra ord, om Rafale F4, då F5 inte kommer att överskridas 2030 eller ens 2040, är ​​det troligt att det inte längre kommer att ge de flygvapen som implementerar den, markanta tekniska fördelar i form av kapacitet gentemot dessa nya enheter. I detta sammanhang skulle ankomsten av ett nytt flygplan baserat på de egenskaper som gjorde Mirage-familjens framgång, nämligen ett högpresterande enmotorigt jaktplan som kan konkurrera med det mest avancerade flygplanet för tillfället, inte bara till luften tvingar att behålla fram till 2050 och ankomsten av NGF den berömda förmågan att "gå in först", så ofta framhålls, men också till Frankrike för att positionera sig i ett segment som är relativt opåverkat av konkurrens, ersättaren F-16, Mirage 2000 och Mig -29, för länder som inte har medel eller vilja att utrusta sig med tyngre och dyrare flygplan.

2- Gränserna för utvecklingen av Rafale


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT