Kommer Ryssland att förlora sin armé i Ukraina?

Sedan den militära interventionen i Georgien 2008 hade rysk konventionell militärmakt varit ett kraftfullt verktyg i Kremls tjänst, både för att skrämma sina grannar och för att föra Ryssland tillbaka till framkanten av den internationella geopolitiska scenen. Framgångarna som noterades på Krim och sedan i Syrien skapade en aura av makt som gjorde att Moskva kunde påtvinga sig vid flera tillfällen i Europa men även i Afrika. Samma konventionella makt, uppbackad av den ryska kärnvapenarsenalens oerhörda avskräckande kraft, förklarar till stor del den ibland skrämmande attityden hos västerlänningar till stöd för Ukraina under de första veckorna av konflikten, när väldigt få trodde att Kiev skulle kunna stå emot angreppen av ryska rustningar och flygplan, såväl som deras kombinerade eldkraft.

Två månader senare är situationen nästan helt omvänd. Inte bara lyckades de ukrainska arméerna skydda huvudstaden Kiev från ett massivt angrepp av fyra ryska arméer, utan de förluster som registrerats av de ryska styrkorna, oavsett om de dokumenterats i termer av utrustning eller uppskattade i termer av personal, har djupt förändrat maktbalansen. på marken, även om de ukrainska arméerna också har betalat ett högt pris för detta heroiska motstånd. Faktum är att medan västvärlden nu mer aktivt stödjer de ukrainska styrkorna med transporten av ett ökande antal alltmer sofistikerad militär utrustning, börjar de också tro att Ukraina inte bara kan stå emot de ryska arméerna utan också ta seger och beröva Moskva en betydande del av dess väpnade styrkor.

Den franska Caesar erbjuder prestanda som är betydligt överlägsen den för ryska artillerisystem, oavsett om det gäller räckvidd, precision och rörlighet.

Under mötet som hölls i dag på den amerikanska basen i Ramstein i Tyskland, där den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin, representanter för ett fyrtiotal europeiska och allierade länder, samlade runt den amerikanska försvarsministern, agerade den senare på så sätt till djupgående förändringar beträffande västerländskt stöd till de ukrainska arméerna. För Lloyd Austin är målet med detta stöd nu att förhindra Ryssland från att hota sina grannar med militär makt i framtiden, vilket innebär att en tillräckligt betydande del av den ryska armén som är utplacerad i Ukraina förstörs. För att uppnå detta engagerar de allierade sig i en gradvis västernisering av de ukrainska arméerna, genom att tillhandahålla allt mer avancerad utrustning från västerländska industrier och inte längre utrustning som ärvts från sovjettiden från tidigare medlemmar av Warszawapakten. , för att kunna öka detta. stöd utan att stöta på de i sig begränsade lagernivåerna av sovjetisk utrustning i väst.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT