Kakofoni inom NATO över polska MiG-29:or

Igår kväll publicerade vi en artikel (för att undvika förvirring har den tagits bort och är tillgänglig för information i slutet av denna artikel) angående Warszawas aviserade beslut att överföra sina Mig-29 stridsflygplan till den amerikanska basen vid Rammstein i Tyskland, vilket tyder på att USA skulle säkerställa leveransen av dessa stridsflygplan till det ukrainska flygvapnet för att stödja försvarsinsatsen mot rysk aggression. I samma pressmeddelande meddelade de polska myndigheterna att de skulle ersätta det flygplan som erbjöds indirekt till Ukraina, genom att förvärva begagnade stridsflygplan med samma kapacitet som deras Mig-29:or, vilket tyder på att USA hade gått med på att sälja andrahandsflygplan. -hand F-16 till Warszawa. Det polska uttalandet avslutades med att uppmana andra östeuropeiska länder som också har den här typen av flygplan att göra detsamma, vilket lämnar inga tvivel om Washingtons stöd för denna operation.

Två timmar senare, det amerikanska försvarsdepartementet, genom rösten av Assisterande försvarsminister John Kirby, väckte ett fullständigt förnekande av vad han beskriver som ett "polskt förslag". Enligt honom vill USA inte ta emot polska Mig-29:or eller andra på Rammstein-basen, och har ingen flygplansflotta som uppfyller de polska förväntningarna som kan säljas på kort sikt. Det är uppenbart att de polska och amerikanska myndigheterna hade dåligt, om överhuvudtaget, samordnat den här filen och skapat en stor kakofoni inom Nato, även om den står inför den största säkerhetskrisen de senaste 40 åren.

Polen hade för avsikt att få ersättning för sina Mig-29s amerikanska flygplan som erbjuder likvärdiga prestanda, troligen F-16 Block52 liknande de som redan är i tjänst med det polska flygvapnet.

Ett sådant misslyckande i kommunikationen har förmodligen flera ursprung. Det är faktiskt svårt att föreställa sig att polackerna engagerar sig i avslöjandet av ett så utvecklat och komplext arrangemang som passerar genom Rammsteins flygbas, och därför en mycket större amerikansk interventionism än den har varit sedan början av konflikten med Vladimir Putin, utan att ämnet faktiskt har studerats och godkänts på högsta nivå i Washington och Bryssel. Som vi skrev igår förutsatte en sådan strategi en djupgående förändring av Washingtons inblandning i denna kris, vilket tydde på att USA hade information om en förändring av hållning från Vladimir Putins sida, att det var en fråga om att besvara de utspel som Volodymyr gjorde. Zelensky eller för att minska de stora förlusterna inom hans armé engagerad i en offensiv utanför plan. Uppenbarligen är det inte det.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT